UZDAJU SE U DRONOVE I RAKETE IZ AMERIKE: Ukrajinska armija teško može da odgovori na vojni izazov u slučaju sukoba sa Rusima

B. VLAHOVIĆ - R. DRAGOVIĆ

23. 02. 2022. u 07:00

UKRAJINA je u svakom poređenju njene vojne moći sa Rusijom - potpuno nemoćna. S obzirom na to da je politika Kijeva apsolutno u sprezi sa NATO, potencijalni vojni sukob dve države mogao bi da ima mnogo složenije i teže posledice.

УЗДАЈУ СЕ У ДРОНОВЕ И РАКЕТЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Украјинска армија тешко може да одговори на војни изазов у случају сукоба са Русима

Foto AP

Ova ocena dominira u analizama ruskih i ukrajinskih snaga i odmeravanju njihove vojne moći. U jeku napetosti u Donbasu i višemesečnog prizivanja sukoba na Zapadu, međutim, provlače se i neodržive teze o moći ukrajinske vojske koja je po svim parametrima daleko od sile globalnog respekta.

Ukrajinska vojska prethodnih meseci klijent je zapadnih fondova i budžeta za modernizaciju i opremanje "partnerskih" oružanih snaga. Samo tokom poslednjih meseci Zapad je u Ukrajinu poslao naoružanje i vojnu opremu vrednu oko 2,5 milijarde dolara. Američki kongres je krajem prošle godine odobrio vojnu pomoć od oko 300 miliona dolara namenjenu ukrajinskoj vojsci.

Okosnica nove ratne tehnike koju je nabavio Kijev od NATO saveznika svakako su bespilotne letelice "bajraktar", turske proizvodnje, koje su nedavno bile ključni faktor u sukobu Azerbejdžana i Jermenije. Ukrajina navodno raspolaže sa 12 ovih letelica, a naručeno je još više desetina.

Drugi segment savremene ratne tehnike kojom je Kijev uspeo da se snabde čine protivtenkovske rakete "džavelin", američke proizvodnje. Prema nepotvrđenim informacijama, Ukrajina raspolaže sa 377 lansera i više od 1.000 raketa, koji već nekoliko godina sukcesivno stižu sa Zapada. Uz to, NATO je poslao i veliku količinu taktičkih radarskih i izviđačkih uređaja, naoružanih plovila, termovizijskih sredstava, balističkih odela... Uz to, oficiri zapadnih armija godinama sprovode obuku ukrajinskih jedinica. Krajem prošle godine Ukrajina je primila paket vojne pomoći sa gotovo stotinu tona pešadijske i artiljerijske municije.

Sve to je, međutim, luk i voda u poređenju sa ruskom armijom, koja je kao globalni faktor tehnički i tehnološki apsolutno superiorna. Vojni komentator Vlade Radulović podseća da je Rusija napravila "potkovicu" oko Ukrajine, ali i da je ka Zapadu pomerila svoje strateške komplekse poput "Iskandera":

- Dominantni položaj Rusije određuje to što su njene snage raspoređene u Belorusiji, kao i što ima apsolutnu kontrolu nad Azovskim morem i velikim delom crnomorskog basena. Prema dostupnim informacijama, na ukrajinskoj granici je oko 30.000 jedinica ratne tehnike, uključujući i logistiku, kao i najmanje 85 taktičkih grupa ranga bataljona. Nije sasvim poznato šta je dignuto na noge od avijacije i sredstava PVO.

Ukrajinska vojska, uprkos pokušaju da se predstavi kao ravnopravan faktor u mogućem sukobu, teško može da odgovori na bilo kakav vojni izazov. Kijev u letnom stanju ima svega tridesetak aviona koji su "modernizovani", pri čemu nijedan nije mlađi od 30 godina. Ukrajinska avijacija zbog toga od 2014. gotovo da nije ni letela.

Novosti

Ono što je valjalo iz "sovjetskog miraza" davno je rasprodato, a pomoć NATO u vidu protivoklopnih raketa ili dronova svakako je nedovoljna za eventualni okršaj sa Rusima. Jer na aerodromima jugozapadne Rusije nalazi se više od 500 raznih tipova vojnih aviona. Uz to, skoro svi ruski vojni piloti prošli su "školu" u Siriji. Sa takvim ratnim iskustvom i boljom tehnikom mogli bi za vrlo kratko vreme da unište ne samo avijaciju već i zacrtane ciljeve na zemlji.

Kijev može da računa na oko 200 oklopnih transportera i oko 400 lakih oklopnih vozila. Posle raspada SSSR, ukrajinskoj armiji ostalo je više od hiljadu tenkova T-62, T-64, T-72 i T-80. Mnogo je toga rasprodato, a vrlo malo modernizovano. Ruskoj vojsci najveća opasnost preti od ukrajinske artiljerije, koja broji 19 brigada, sa više od hiljadu cevi različitog kalibra. U stroju su i raketni sistemi i višecevni lanseri - od "grada" do "uragana". Dragocenu uspomenu iz SSSR čini i 90 taktičkih raketnih kompleksa "Točka-U", a napravljene su i novije verzije tog opasnog oružja.

HELIKOPTERI NEMAJU MOTORE

UKRAJINA na stanju ima oko 140 helikoptera, mada je broj operativnih neuporedivo manji. Ove letelice proizvodile su se u fabrikama na teritoriji Rusije, a u njih su ugrađivani motori ukrajinskog "Motor-Siča". Ova kooperacija posle događaja 2014. godine je prekinuta, pa je u letnom stanju svega 30 letelica Mi-8 i Mi-14.

Sve nade ukrajinskih generala bazirane su na dronovima. U prvoj rundi kupljeno je šest turskih "bajraktara", a nabavljene su i američke izviđačke bespilotne letelice. Sa Turcima je napravljen dogovor o zajedničkoj proizvodnji letećih besposadnih platformi.

ZA DONBAS JAKI

U MOSKVI niko ne potcenjuje ukrajinsku armiju, koja je sigurno jača nego 2014. godine. Kad bi ratovala sa milicijom Donjecke i Luganske republike, ukrajinska vojska sigurno bi bila superiorna bez obzira što proruske snage iz Donbasa raspolažu sa oko 650 tenkova i 300 oklopnih vozila, uz artiljeriju i PVO sisteme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere