PREDSEDNIK NIKARAGVE PODRŽAO MOSKVU: Putinovo priznanje DNR i LNR odbrambeni čin

Tanjug

22. 02. 2022. u 07:47

PREDSEDNIK Nikaragve Danijel Ortega jedan je od prvih svetskih lidera koji je podržao stav Rusije u vezi sa Ukrajinom, i poručio da je predsednik Vladimir Putin u pravu kada je priznao nezavisnost dva regiona pod kontrolom proruskih snaga.

ПРЕДСЕДНИК НИКАРАГВЕ ПОДРЖАО МОСКВУ: Путиново признање ДНР и ЛНР одбрамбени чин

Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja / Foto AP

Bivši marksistički gerilac, koji je predvodi Nikaragvu od 2007. nakon što je prvi put došao na vlast 1979. godine, branio je Putinov potez da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska tokom govora u Managvi, prenosi Rojters.

- Siguran sam da će stanovnici u Donbasu, ako sprovedu referendum poput onog koji je sproveden na Krimu, glasati za pripajanje tih teritorija Rusiji, rekao je Ortega.

Predsednik Nikaragve je naglasio i da pokušaj Ukrajine da se pridruži Severnoatlantskom savezu (NATO) predstavlja pretnju za Rusiju, a potez Moskve je u tom smislu objasnio kao odbrambeni.

Prošle nedelje, zamenik premijera Rusije Jurij Borisov posetio je Nikaragvu, Venecuelu i Kubu, ključne ruske saveznike u Latinskoj Americi, i poručio da će Rusija produbiti bilateralne veze sa sve tri zemlje.

Sjedinjene Države su saopštile da su poslednji izbori u Nikaragvi, u novembru, bili namešteni u Orteginu korist i uvele su sankcije nikaragvanskim zvaničnicima, a nagovestile su da je zbog toga moguće izbacivanje Nikaragve iz Organizacije američkih država, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a