ZAHAROVA PREKORILA NATO: Kakva je to organizacija ako njeni članovi svake godine demantuju jedni druge - objavila i dokaz

Novosti onlajn

21. 02. 2022. u 08:32

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prekorila je NATO zbog toga što ranije iskazane namere nisu u skladu sa politikom koju Alijansa vodi.

ЗАХАРОВА ПРЕКОРИЛА НАТО: Каква је то организација ако њени чланови сваке године демантују једни друге - објавила и доказ

Foto: EPA

Zaharova je na Telegramu objavila prilog nemačkih medija „Ard“ i „Špigl“ u kome 2. februara 1990. godine tadašnji vicekancelar Nemačke Hans-Ditrih Genšer i američki državni sekretar Džejms Beker govore da NATO nema nameru da širi zonu odbrane na Istok, ističući da „to ne važi samo za Istočnu Nemačku, nego generalno“.

- Genšer i Bejker nisu znali da će 32 godine kasnije generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (1990. godine državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Norveške) lako i u hodu opovrgnuti njihove reči: 'Ne. NATO donosi odluke zajedno sa 30 zemalja članica, nigde ne postoji odluka da su se NATO zemlje dogovorile da odustanu od onoga što je napisano u temeljnom ugovoru NATO-a, u Vašingtonskom sporazumu'. Pa kakva je to organizacija ako njeni članovi i predstavnici svake godine demantuju jedni druge, govoreći o suštinskim pitanjima, te nastavljaju da daju izjave koje nisu u skladu sa politikom koju vode? - upitala je Zaharova.

Ranije su nemački mediji objavili da je u Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronađen dokument iz 1991. godine u kome su zapadne zemlje izjavile da je neprihvatljivo širenje NATO-a na Istok.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije