AUSTRIJA "SVETSKI PRVAK U TESTIRANJU": Testovi za koronu koštali znatno više od vakcina

Tanjug

16. 02. 2022. u 09:53

OD besplatnog testiranja u Austriji profitiraju velike laboratorije, a troškovi testiranja znatno su prevazišli troškove nabavke vakcina, zbog čega su sve glasniji zahtevi za njihovo ukidanje.

АУСТРИЈА СВЕТСКИ ПРВАК У ТЕСТИРАЊУ: Тестови за корону коштали знатно више од вакцина

Foto AP

Do sada je urađeno više od 286 miliona korona testova, a dato je 17,9 miliona doza vakcina protiv kovida 19.


Sa pola miliona PCR testova dnevno, Austrija je postala "svetski prvak u testiranju", ali to testiranje skupo košta poreske obveznike u zemlji, mnogo skuplje od vakcinisanja.

Poslanički upit stranke NEOS, pokazao je da je samo Ministarstvo zdravlja prošle godine imalo troškove od 1,7 milijardi evra za testiranje.

Za tekuću godinu se računa sa troškovima u visini od 1,3 milijarde evra.

U tim brojevima nisu uračunati testovi u školama.

Poređenja radi, troškovi vakcinacije su prošle godine iznosili 0,47 milijardi evra, a za ovu godinu procenjuje se da će dostići 0,75 milijardi evra.

Ministarstvo finansija za prošlu i pretprošlu godinu izdvojilo je 2,6 milijardi evra za testove.

Poređenja radi, nabavka vakcina u istom periodu koštala je oko 340 miliona evra.

Od početka pandemije sprovedeno je oko 97 miliona PCR i oko 189 miliona antigenskih testova, što je ukupno 286 miliona testova, ili 32 testa po stanovniku Austrije.

Velike laboratorije, poput "Lajfbrejn", imaju veliku korist od strategije širokog testiranja.

U Beču "Lajfbrejn", prema rečima šefa te laboratorije Mihaela Havela, naplaćuju oko šest evra po PCR testu putem grgotanja, a pošto se radi dnevno 400.000 testova, to je dnevni obrt u visini od 2,4 miliona evra.

Preduzeća koja sprovode testiranje svojih zaposlenih dobijaju od države paušalnu svotu od 10 evra po sprovedenom i zavedenom antigenskom ili PCR testu.

Apoteke za sprovedeni test dobijaju 25 evra.

Kritičari besplatnog testiranja smatraju da to nije potrebno kada postoji obavezna vakcinacija, a i mišljenja su da strategija testiranja nije doprinela rastu vakcinacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)