ŠVAJCARCI DANAS ODLUČUJU NA REFERENDUMU: Da li će postati prva zemlja koja će zabraniti medicinsko testiranje na životinjama?

Tanjug

13. 02. 2022. u 09:56

GRAĐANI Švajcarske danas odlučuju na referendumu da li će postati prva zemlja koja će zabraniti medicinsko testiranje na životinjama, kao i o pooštravanju kontrole reklamiranja cigareta.

ШВАЈЦАРЦИ ДАНАС ОДЛУЧУЈУ НА РЕФЕРЕНДУМУ: Да ли ће постати прва земља која ће забранити медицинско тестирање на животињама?

Foto: Depositphotos

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava, koji žele da okončaju sve eksperimente koji se vrše na miševima, pacovima i drugim životinjama, prikupili su dovoljnu podršku da organizuju referendum, prenosi agencija Rojters.

Oni navode da je više od 550.000 životinja uginulo u laboratorijskim testovima 2020. godine u Švajcarskoj, prema vladinim statistikama.

Rezultat referenduma će biti obavezujući.

Kako navodi britanska agencija, ne očekuje se da će referendum proći, na olakšanje farmaceutskog sektora, koji je upozorio da bi taj potez zaustavio razvoj novih lekova i primorao kompanije da presele istraživače u inostranstvo.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da se 68 odsto ispitanika protivi predloženoj zabrani, što sugeriše da je malo verovatno da će biti odobrena.

Kampanja protiv duvana, kojoj je potrebna podrška većine kantona i birača da bi prošla, želi da proširi trenutne granice oglašavanja na reklame gde god mladi mogu da ih vide.

Kako se navodi, to bi uključivalo zabranu reklamiranja u novinama, bioskopima, internetu, na sportskim i drugim događajima-

U Švajcarskoj se danas odlučuje i o vladinom predlogu za ukidanje poreza od jedan odsto na vlasnički kapital kompanije, mera za koju se kaže da bi smanjila troškove ulaganja i podržala ekonomski rast.

Protivnici sa druge strane ukazuju da bi ukidanje poreza, kojim se prikuplja oko 250 miliona švajcarskih franaka (270 miliona dolara) godišnje, koristilo uglavnom velikim kompanijama, a pojedinačni porezni obveznici bi trebali da nadoknade manjak.

Finansijska podrška švajcarskim medijima poslednje je pitanje koje će birači razmatrati danas, a vlada želi da spreči zatvaranje više lokalnih novina i radijskih stanica dodeljivanjem paketa pomoći od 151 milion franaka, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku