BUGARI TRAŽE GARANCIJE OD AMERIKANACA: Bila bi katastrofa da naše oružje završi u Ukrajini

Novosti online

11. 02. 2022. u 16:45

BIVŠI ministar unutrašnjih poslova Bugarske, lider vanparlamentarne stranke Alternativa bugarskog preporoda Rumen Petkov izjavio je da bi bugarsko oružje moglo da završi u Ukrajini.

БУГАРИ ТРАЖЕ ГАРАНЦИЈЕ ОД АМЕРИКАНАЦА: Била би катастрофа да наше оружје заврши у Украјини

Foto Tanjug/AP

Kako je rekao, nakon povlačenja američkih snaga iz Avganistana u toj zemlji je pronađena municija na kojoj piše „proizvedeno u Bugarskoj“. Istovremeno je podsetio da je u Avganistanu nakon povlačenja trupa ostavljena ogromna količina naoružanja.

-Želeo bih da nam neko pruži garancije da naša braća Amerikanci neće prebaciti u Ukrajinu bugarsko oružje, rekao je Petkov za televiziju „Evropa“.

Kako je rekao, za Bugarsku bi to bila katastrofa.

-Za nas, za Bugarsku veoma je važno da bugarsko naoružanje ne završi sutra u Ukrajini i da ne bude upotrebljeno protiv Rusije, jer bi u tom slučaju bilo nemoguće ne pomisliti da je Bugarska izuzetno aktivna u potencijalnom ratu protiv Rusije. To bi bila katastrofa u pogledu našeg istorijskog sećanja, naših vrednosti, našeg morala, ali pre svega – za naše danas i sutra, rekao je Petkov kasnije za radio „Fokus“.

U januaru je stranka Alternativa bugarskog preporoda predstavila deklaraciju u kojoj se kategorički protivi učešću Bugarske u potencijalnoj konfrontaciji na teritoriji jugoistočne Evrope i u Crnom moru.

Kada je reč o izvozu bugarskog naoružanja, značajan rast zabeležen je 2015. godine, kada je vrednost izvezenog oružja iznosila preko 640 miliona evra, a glavni kupci bugarskog oružja su Irak, Saudijska Arabija, Indija, Avganistan i SAD.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije