IZ UJEDINJENIH NACIJA UPOZORAVAJU: Severna Koreja nastavlja razvoj nuklearnog oružja

Tanjug

06. 02. 2022. u 10:16

SEVERNA Koreja, u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, nastavlja da unapređuje svoje programe nuklearnih i balističkih projektila, uključujući i razvoj sposobnost za proizvodnju nuklearnih fisionih sirovina, upozorili su stručnjaci UN u najnovijem izveštaju.

ИЗ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА УПОЗОРАВАЈУ: Северна Кореја наставља развој нуклеарног оружја

Foto Tanjug AP

Ekspertska komisija UN je u rezimeu izveštaja, u koji je uvid imao AP, navela da je došlo do "izrazitog ubrzanja" testiranja i demonstracije novih severnokorejskih projektila kratkog i verovatno srednjeg dometa "koja uključuju i balističke i tehnologije navođenja raketa na čvrsta i tečna goriva".

- Nove testirane tehnologije imaju mogućnost da hipersoničnom brzinom nose navođene bojeve glave - upozoravaju eksperti UN i podsećaju da je Severna Koreja već pokazala "povećane sposobnosti za brzo raspoređivanje, široku mobilnost (uključujući i na moru) i poboljšanu otpornost svojih raketnih snaga".

Foto: Tviter/@martyn_williams/@nknewsorg

Stručnjaci svetske organizacije tvrde da je Severna Koreja "nastavila da traga u inostranstvu za sirovinama, tehnologijom i znanjem za ove programe, uključujući sajber sredstva i zajednička naučna istraživanja".

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina