BAJDEN O LIKVIDACIJI VOĐE ISIS: SAD učinile sve da civilnih žrtava bude što manje

Tanjug

03. 02. 2022. u 19:16

AMERIČKI Predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su SAD preduzele sve moguće mere da svedu na najmanju moguću meru civilne žrtve, prilikom akcije američkih specijalaca na severozapadu Sirije, u kojoj je ubijen vođa terorističke Islamske države, Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši.

БАЈДЕН О ЛИКВИДАЦИЈИ ВОЂЕ ИСИС: САД учиниле све да цивилних жртава буде што мање

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Kako su se američke trupe približavale meti, Kuraiši se digao u vazduh, ubivši i članove svoje porodice, uključujući žene i decu, naveli su Bajden i američkim zvaničnici, preneo je Rojters.

-Zahvaljujući hrabrosti naših vojnika, ovog užasnog vođe terorista više nema. Naredio sam Ministarstvo obrane da preduzmu sve mere da izbegnu civilne žrtve. Namerno smo poslali specijalce i nismo koristili udar dronom, da bi smo izbegli civilne žrtve. Ali terorista je odlučio da digne u vazduh treći sprat kuće, ubivši sebe i više članova vlastite porodice, baš kao je uradio i njegov prethodnik, rekao je Biden u izjavi u Beloj kući.

Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši je predvodio Islamsku državu od smrti njenog osnivača Abu Bakra al-Bagdadija 2019. godine, koji je, takođe, poginuo tako što se digao u vazduh tokom napada američkih komandosa.

-Zahvaljujući hrabrosti naših trupa, ovog užasnog terorističkog vođe više nema, rekao je Bajden, navodeći da su američke snage preduzele sve moguće mere predostrožnosti da svedu civilne žrtve na minimum.

Prema njegovim rečima, sinoćna operacija poslala je snažnu poruku teroristima širom sveta da će biti pronađeni.

-Sve žrtve na licu mesta su posledica akata terorista ID u rezidenciji, rekao je jedan od visokih zvaničnika Bajdenove administracije, odbijajući da iznese procenu koliko civila je nastradalo.

Ni Bajden ni američki zvaničnici nisu izneli podatke o broju poginulih, ali su sirijski spasioci rekli da je najmanje 13 ljudi poginulo, uključujući četiri žene i šestoro dece.

Stanovnici grada Atmeh, u blizini granice sa Turskom, rekli su da su helikopteri sleteli i da se čula jaka paljba i eksplozije tokom racije koja je počela oko ponoći.

Američke snage su koristile glasne zvučnike da upozore žene i decu da napuste to područje, rekli su oni.

BONUS VIDEO - ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna