PROTERIVANJE DIPLOMATA: Ameriku napušta 55 zaposlenih u ruskoj ambasadi

Novosti online

28. 01. 2022. u 18:27

AMBASADOR Rusije u Americi Anatolij Antonov rekao je da će 27 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji napustiti SAD do 30. januara, a još 28 do kraja juna.

ПРОТЕРИВАЊЕ ДИПЛОМАТА: Америку напушта 55 запослених у руској амбасади

Foto: Printskrin

-U septembru prošle godine Amerikanci su nam predali spisak od 55 zaposlenih koji tokom 2022. godine treba da odu iz Amerike u dve faze. Do 30. januara zemlju treba da napusti 27 zaposlenih a do 30. juna još njih 28. Sa današnjim danom iz prve grupe već je otišlo 23 njih, a 29. januara će u domovinu stići još četvoro“, naveo je ambasador.

Iako su tada u Stejt departmentu rekli da se ne radi o proterivanju ili kaznenim merama i da će Rusija moći da postavi druge diplomate umesto onih koji odu, Antonov je rekao da Vašington namerno izvrće činjenice.

Nakon ovog čina u ruskoj ambasadi će ostati još 184 zaposlenih, uključujući diplomate i administrativno-tehnički personal.

Foto: Printscreen/Jutjub/AP

Kako je dodao ambasador, Moskva ima pravo da uzvrati istom merom.

Antonov je pre dva dana rekao i da je Stejt department pokrenuo pitanje i njegovog odlaska iz Vašingtona u slučaju da Rusija ne izda vizu obezbeđenju američkom ambasadoru u Moskvi.

Tokom poslednjih susreta u Stejt departmentu saradnicima ambasade je jasno stavljeno do znanja da će ruski ambasador morati da napusti zemlju u aprilu ako Moskva ne ispuni niz zahteva SAD po pitanju viza za članove obezbeđenja američkog ambasadora u Rusiji, rekao je on novinarima.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da su takvi nagoveštaji američke strane "ozbiljna pretnja".

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...