PAPA FRANJA ŽALI ZBOG DEČIJEG RADA: Umesto da se igraju, rade kao odrasli, pomislimo na one koji žive na deponijama

Tanjug

12. 01. 2022. u 15:03

PAPA Franja pozvao je danas vlade da se bore protiv dečijeg rada, rekavši da je strašno to što deca koja bi trebalo da se igraju, umesto toga rade kao odrasli.

ПАПА ФРАЊА ЖАЛИ ЗБОГ ДЕЧИЈЕГ РАДА: Уместо да се играју, раде као одрасли, помислимо на оне који живе на депонијама

Foto Diskaveri

Poglavar rimokatoličke crkve je takođe izrazio žaljenje zato što su u mnogim zemljama ljudi eksploatisani u sivoj ekonomiji, rade bez beneficija ili pravne zaštite, prenosi agencija Rojters.

- Pomislimo na žrtve rada, na decu koja su primorana da rade. Ovo je strašno", rekao je papa Franja na nedeljnoj audijenciji.

U prošlogodošnjem izveštaju je Međunarodna organizacija rada Ujedinjenih nacija (ILO) navela da je broj dece koja rade porastao na oko 160 miliona širom sveta u 2020. godini.

- Deca koja su u godinama kada bi trebalo da se igraju primorana su da rade kao odrasli. Hajde da pomislimo na tu decu koja po deponijama smeća traže nešto korisno za trgovinu ili prodaju, kazao je on.

U izveštaju MOR-a, koji je sačinjen zajedno sa agencijom UN za decu UNICEF, navodi se da je napredak u okončanju dečijeg rada zastao po prvi put za 20 godina na početku pandemije korona virusa, preokrenuvši prethodni trend pada.

Foto: Profimedia

Takođe je ukazao da je nedostatak posla socijalna nepravda, te da, kako je kazao, su milostinje i donacije za nezaposlene važne, ali da ne daju dostojanstvo.

- Vlade moraju svakome da daju mogućnost da zarade za svoj hleb, jer posao čoveku daje dostojanstvo, poručio je papa.

On je tokom obraćanja zamolio sve prisutne i za minut ćutanja kako bi se odala pošta za sve ljude, žrtve koje su sebi oduzele život nakon što su ostale bez posla zbog pandemije.

Prema podacima ILO, Afrika ima najveći broj dece koja rade, od 72 miliona, oko 43 odsto njih rade opasne poslove, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: 

PAPA OTPUTOVAO U IRAK: Istorijska poseta pod nadzorom 10.000 vojnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere