JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA PREŠLA 100.000 PREMINULIH: Poljska beleži novi rekord novozaraženih zbog omikron soja

Novosti onlajn

12. 01. 2022. u 12:14

POLjSKA je u utorak postala poslednja evropska nacija koja je zabeležila 100.000 smrti povezanih sa kovidom-19, dok se zemlja bori sa ponovnim porastom infekcija zbog omikron soja.

ЈОШ ЈЕДНА ЕВРОПСКА ЗЕМЉА ПРЕШЛА 100.000 ПРЕМИНУЛИХ: Пољска бележи нови рекорд новозаражених због омикрон соја

Foto AP

Skoro četvrtina ovih smrti (oko 24.000) dogodila se tokom poslednjeg talasa infekcija koji je počeo u oktobru, kada su vakcine bile široko dostupne u centralnoevropskoj naciji sa 38 miliona ljudi.

Ministar zdravlja Adam Niedžielski rekao je u utorak da je još 493 ljudi umrlo od kovida, čime je ukupan broj smrti dostigao 100.254.

Poljska se sada pridružila Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Francuskoj i Nemačkoj kao evropskim nacijama koje su zabeležile više od 100.000 smrti.

Sumorni pokazatelj dolazi kada dnevne nove infekcije opadaju nakon vrhunca u onome što zvaničnici nazivaju "četvrtim talasom" kovida-19 u zemlji izazvanom delta varijantom. Ali sa širenjem varijante omikron, nazire se još jedan veliki talas infekcije.

Prve dve smrti od omikrona prijavljene su u ponedeljak - obe kod starijih i nevakcinisanih ljudi.

Niedžielski je rekao da je više od 18.000 kovid pacijenata hospitalizovano i da je ovo "najteža situacija u poređenju sa drugim talasima".

Poljska se borila tokom pandemije sa zdravstvenim sektorom koji je bio ograničen ograničenim finansiranjem i emigracijom mnogih medicinskih stručnjaka u zapadnu Evropu u poslednje dve decenije.

Prema podacima OECD, Poljska je EU nacija sa najnižim brojem radnih doktora u proporciji sa svojom populacijom - samo 2,4 na 1.000 stanovnika u poređenju sa 4,5 u Nemačkoj.

Poljska takođe ima pet medicinskih sestara na 1.000 stanovnika, ispod proseka EU od osam i daleko ispod bogatijih zemalja kao što je Nemačka, koja ima 14.

Velika većina kovid smrti u poslednjem talasu (83 posto) je među nevakcinisanim ljudima. Među ljudima ispod 44 godina, više od 90 posto onih koji su umrli nisu bili vakcinisani.

Stopa vakcinacije u Poljskoj je blizu 56 posto, mnogo niže nego u zemljama u zapadnoj Evropi ali puno više nego kod drugih centralnoevropskih zemalja, kao što su Bugarska i Rumunija.

Vlada premijera Mateuša Moravjeckog je nastojala da podstakne vakcinaciju, ali je takođe suočena sa strahovima i oklevanjem među nekim u stanovništvu - a ponekad i među vladajućim Zakonom i pravdom, pristalicama same stranke PiS.

BONUS VIDEO:

VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)