GLAVNA TEMA U MENADŽERSKIM KRUGOVIMA: Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord od 5,0% u decembru

Tanjug

07. 01. 2022. u 13:31

INFLACIJA u evrozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5,0 procenata međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema današnjim preliminardnim podacima statističke službe Evropske unije, Evrostata.

ГЛАВНА ТЕМА У МЕНАЏЕРСКИМ КРУГОВИМА: Инфлација у еврозони достигла нови рекорд од 5,0% у децембру

Foto: Depositphotos

Međugodišnja inflacija u monetarnom bloku iznosila je u novembru 4,9 posto.

Rastu indeksa potrošačkih cena u evrozoni u decembri najviše je doprinelo poskupljenje energenata od 26 odsto na godišnjem nivou, dok su cene hrane, alkohola i duvana povećane za 3,2 procenta, neenergetskih industrijskih proizvoda za 2,9 posto, a usluga za 2,4 procenta, objavljeno je na veb sajtu Evrostata.

Najviše stope inflacije među državama članicama evrozone zabeležene su u decembru u Estoniji od 12 posto na godišnjem nivou, i Litvaniji od 10,7 procenata, dok su najniže stope registrovane na Malti, 2,6 odsto, i u Portugaliji 2,8 posto.

Visoka stopa rasta potrošačkih cena u evrozoni proteklih meseci glavna je tema u menadžerskim krugovima u kojima se raspravlja o tome da li bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da zauzme agresivniji stav u borbi protiv inflacije.

ECB je prošlog meseca saopštila da će do kraja marta okončati korona program kupovine obveznica, uveden pre dve godine kada je izbila pandemija, ali je istovremeno obećala da će nastaviti sa kupovinama u okviru drugog, redovnog programa podsticaja tokom 2022.

Evro je ojačao danas za 0,2 posto prema dolaru, i trgovao se na nivou od oko 1,131 dolara do sredine jutra.

BONUS VIDEO:

VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)