HRABAR POTEZ MEKSIČKOG PREDSEDNIKA: Tražio sam pomilovanje za Asanža

Tanjug

04. 01. 2022. u 07:37

PREDSEDNIK Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da je od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa prošle godine, pre nego što je napustio Belu kuću, tražio pomilovanje za osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i ponovio ponudu za azil.

ХРАБАР ПОТЕЗ МЕКСИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА: Тражио сам помиловање за Асанжа

Foto: Tanjug/AP

Lopez Obrador je rekao da je tražio pomilovanje za Asanža u pismu koje je uputio Trampu dok je bio predsednik SAD, ali je naveo da Meksiko nije dobio odgovor na pismo.

- To bi bio znak solidarnosti, bratstva, da mu se dozvoli azil u zemlji u kojoj Asanž odluči da živi, uključujući i Meksiko - rekao je Lopez Obrador.

Kako je naveo, ukoliko bi dobio azil u Meksiku, Asanž ne bi mogao da se meša u poslove drugih zemalja i ne bi predstavljao nikakvu pretnju, prenosi Rojters.

Viši sud u Londonu poništio je u decembru odluku nižeg suda da Asanža ne treba predati američkom pravosuđu i time otvorio put za njegovo izručenje SAD.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa time što je Vikiliks objavio ogromne količine poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama.

BONUS GALERIJA:

BONUS VIDEO: 

TADA SE PIŠTOLj KUPOVAO KAO POKLON: Kako su izgledali novogodišnji oglasi pre više od 100 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu