PUTIN RAZGOVARAO SA ERDOGANOM: Bezbednosne garancije i situacija u kriznim područjima glavne teme

Novosti online

02. 01. 2022. u 14:46

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama, situaciji u Zakavkazju, Siriji i Libiji, saopštila je pres služba Kremlja.

ПУТИН РАЗГОВАРАО СА ЕРДОГАНОМ: Безбедносне гаранције и ситуација у кризним подручјима главне теме

Foto: EPA

- Dotaknute su i međunarodne teme, među kojima su poznati predlozi za izradu pravno formalizovanih sporazuma koji garantuju bezbednost Ruske Federacije, situacija u Zakavkazju, rešavanje sirijskog i libijskog pitanja - navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su lideri čestitali jedan drugom Novu godinu i potvrdili nameru da dodatno intenziviraju obostrano korisno partnerstvo Rusije i Turske.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. Moskva poziva Alijansu da odustane od bilo kakve vojne aktivnosti van svojih granica – u Ukrajini i drugim teritorijama Istočne Evrope, Zakavkazja i Srednje Azije. Od Alijanse je zatraženo da ne raspoređuje dodatno naoružanje i nove vojne kontingente van zemalja u kojima su bili stacionirani prema stanju od maja 1997. godine (pre uključivanja istočnoevropskih zemalja u NATO). Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

(Sputnjik)

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)