ZAKON O ASISTIRANOM SAMOUBISTVU: Stupio na snagu u Austriji

Novosti online

02. 01. 2022. u 00:45

OD SUBOTE, odrasli koji su neizlečivo bolesni ili imaju trajno, iscrpljujuće stanje, mogu da se odluče za pomoć i asistirano samoubistvo.

ЗАКОН О АСИСТИРАНОМ САМОУБИСТВУ: Ступио на снагу у Аустрији

Foto: pixabay

Parlament Austrije je usvojio novi zakon u decembru, a nakon odluke ustavnog suda o tom pitanju, nova praksa će biti strogo regulisana, dok će svaki slučaj procenjivati dva lekara od kojih bi jedan morao da bude stručnjak za palijativnu medicinu, prenosi Tanjug.

Zvaničnici kažu da je austrijska Vlada izdvojila sredstva za razvoj palijativnog zbrinjavanja kako bi se obezbedilo da niko ne odluči da umre ukoliko su dostupne neke druge opcije.

Asistirano samoubistvo, u kojem se nekome daju sredstva da okonča sopstveni život, legalizovano je u susednoj Švajcarskoj i u još nekoliko evropskih zemalja, uključujući Španiju, Belgiju i Holandiju.

Kako dodaje britanski javni servis, „aktivna pomoć u samoubistvu ostaće zabranjena u Austriji“, a nova pravila eksplicitno isključuju maloletne osobe ili osobe sa mentalnim zdravstvenim problemima.

Odrasli koji žele da okončaju svoj život moraju imati validnu dijagnozu i potvrdu da su sposobni da samostalno odlučuju.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati