ZA FIJONA NEMA ZIME: Lako do novog posla uz Putinovo prijateljstvo

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

27. 12. 2021. u 23:11

VEST da je bivši francuski premijer Fransoa Fijon, koji je na toj funkciji bio od 2007. do 2012. godine, postao član Upravnog odbora ruskog petrohemijskog giganta "Sibur" uzburkala je strasti u Francuskoj.

ЗА ФИЈОНА НЕМА ЗИМЕ: Лако до новог посла уз Путиново пријатељство

Foto Tanjug/AP

Jer, sve se dogodilo u trenutku kada su odnosi između Moskve i Zapada vrlo zategnuti, a snabdevanje gasom iz pravca Rusije od ključnog značaja za zapadni deo kontinenta.

Moćna petrohemijska grupacija sa sedištem u Moskvi je povodom ovog angažovanja između ostalog stavila do znanja da Fijon ima "jedinstvenu stručnost i veliko iskustvo u upravljanju, ekonomiji i komercijalnom procesu". Fijon je inače bio premijer za vreme Sarkozijevog mandata.

Fijon je prošlog leta već ušao u jedan upravni odbor. Reč je, opet, o ruskoj državnoj naftnoj kompaniji "Zarubežnjeft". U Francuskoj sada ističu da je sticanje statusa nezavisnog administratora u privatnoj firmi "Sibur" stepenik više u njegovom angažmanu u Rusiji.

Ovdašnji mediji istovremeno citiraju Fijonovo okruženje da je njegova nominacija "plus za francuski uticaj u Rusiji". Moskvi takođe veoma mnogo znače ovakve ličnosti u kontaktu sa Zapadom.

Fransoa Fijon nije jedini. Tako se, između ostalih, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder angažovao u "Gaspromu" još 2005. Za predsednika Upravnog odbora "Rosnjefta" naslednik Helmuta Kola i prethodnik Angele Merkel izabran je 2017. Nekadašnja austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl (od 2017. do 2019) postala je član Upravnog odbora iste kompanije u junu prošle godine.

Za sve troje se ističe da su veliki prijatelji ruskog predsednika Putina, a mediji ne zaboravljaju da istaknu i da je Putin bio gost na venčanju Knajselove 2018, s kojom je odigrao i valcer. Što se Fijona tiče, on je s Putinom prisne prijateljske odnose izgradio dok su obojica obavljala funkcije premijera, otprilike u isto vreme, kada je Putin, od 2008. do 2012, u pauzi između predsedničkih mandata, bio na čelu ruske vlade. Kažu da se od tada redovno viđaju, a da je Fijon ove godine više puta bio u Moskvi.

ČEKA PRESUDU

SVE se događa u trenutku dok Fijon čeka na presudu povodom žalbe na kaznu od pet godina zatvora, od čega tri uslovno, izrečene 2020. godine, zbog fiktivnog zapošljavanja svoje supruge. Afera o fiktivnom zapošljavanju izbila je za vreme prethodne predsedničke kampanje, što je Fijona tada isključilo iz trke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili