ŽALIO SE VRHOVNOM SUDU: Asanž se obratio Vrhovnom sudu Velike Britanije zbog mogućeg izručenja SAD

Tanjug

24. 12. 2021. u 00:43

AUSTRALIJSKI istraživački novinar Džulijan Asanž, tvorac Vikiliksa, podneo je danas žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku nižeg suda ovog meseca prema kojoj može biti izručen u SAD.

ЖАЛИО СЕ ВРХОВНОМ СУДУ: Асанж се обратио Врховном суду Велике Британије због могућег изручења САД

Foto: AP

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

Asanž je od 10. decembra korak bliže izručenju Americi iz Velike Britanije, pošto je Viši sud u Londonu poništio prethodnu odluku nižeg suda iz januara, a nakon što je Vašington uložio žalbu.

Sudije Višeg suda utvrdile su da je odluka iz januara zasnovana na proceni da Asanžu prete veoma teški uslovi za odsluženje kazne u slučaju da bude izručen Americi, ali su saopštile da su zadovoljne garancijama koje su SAD ponudile kad je reč o uslovima Asanžovog pritvora u toj zemlji, uključujući i obećanje da ga neće držati u takozvanom ADX zatvoru maksimalnog obezbeđenja u Koloradu, kao i da će Asanž, ukoliko bude osuđen, moći da bude prebačen na izdržavanje kazne u rodnu Australiju.

Prema engleskom zakonu, da bi žalbu razmatrao Vrhovni sud najpre sudije Višeg suda koje su naredile ekstradiciju Džulijana Asanža moraju da potvrde da je bar jedan od žalbenih pravnih osnova Vrhovnom sudu od opšteg javnog značaja, saopštila je u izjavi Asanžova verenica Stela Moris.

Ona je rekla da zahtev po žalbi trenutno razmatraju sudije Višeg suda, a da se odluka ne očekuje pre treće nedelje januara, navodi Rojters.

BONUS VIDEO - ZOVE SE UVAC: Ambasador Egipta najdražeg ljubimca usvojio je u Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja