ENERGETSKA KRIZA NE JENJAVA: Evropska industrija posustaje zbog skupe struje, aluminijum na udaru

Novosti online

23. 12. 2021. u 13:23

REKORDNE cene na berzama električne energije dovele su evropsku industriju u zastoj i prete da u potpunosti zaustave ekonomski oporavak kontinenta, pokazuju najnoviji podaci, a prenosi agencija Blumberg.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА НЕ ЈЕЊАВА: Европска индустрија посустаје због скупе струје, алуминијум на удару

Foto: Depositphotos

Najveći evropski aluminijimski kombinat Aluminum Dunkerque Industries de France saopštio je da je započeo zastoje u proizvodnji zbog gubitaka uzrokovanih visokim cenama električne energije. 

Cena energije na tamošnjoj berzi za januar mesec premašila je čak 1.000 evra po MWh. Iako je cena aluminijuma takođe porasla za 40% od početka godine, sa ovakvom cenom energije proizvodnja je neisplativa. Sa ovakvom cenom energije proizvodnja aluminijuma košta 11. 000 dolara, a finalni proizvod se prodaje po ceni od 2.800 dolara, objašnjavaju analitičari.

Smanjivanje i eventualno zaustavljanje proizvodnje aluminijuma je skup i tehnološki veoma zahtevan proces. Ovako drastičan potez strateški važne industrije zabrinjava, jer ukazuje da se smatra da ova kriza neće brzo proći, već upravo suprotno.

Pored Dankerk, smanjenje proizvodnje zbog istih razloga evidentirano je u metalskoj industriji u Francuskoj, Holandiji, Belgiji i Rumuniji. U susednoj Crnoj Gori takođe je najavljen mogući prekid isporuke električne energije Aluminijumskom kombinatu u Nikšiću, ukoliko se od 1. januara ne ugovori snabdevanje po novoj, tržišnoj ceni.

Na berzama u regionu cena električne energije za prvi kvartal 2022. juče je bila neverovatnih 445 evra po MWh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi