IRAN TESTIRA NOVE TENKOVE I DRONOVE: Veliki manevri Iranske revolucionarne garde

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

23. 12. 2021. u 01:33

TOKOM višednevnih manevara širom Irana, Korpus garde islamske revolucije (IRGC) je rasporedio nekoliko novih oružja, uključujući poboljšane tenkove i bespilotne letelice (UAV).

ИРАН ТЕСТИРА НОВЕ ТЕНКОВЕ И ДРОНОВЕ: Велики маневри Иранске револуционарне гарде

Foto: Tanjug/AP Photo

Na manevrima Paiambar-e Azam 17 (Veliki prorok) u južnom Iranu u sredu posmatrači su primetili da se koristi nova vrsta tenka. Prema iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, tenk se zove „Karar“ i unapređena je verzija glavnog borbenog tenka T-72 sovjetske proizvodnje.

Karar sam po sebi nije nov, ali ovo je prvi put da je upotrebljen u lažnoj borbi, napominje agencija. Koristi poseban kamuflažni sistem da ga zaštiti od termičke infracrvene radarske detekcije i koristi napredni kompjuterski sistem da savršeno nacilja i pogodi metu svojim granatama, uključujući elektro-optički sistem za kontrolu vatre, laserske daljinomere i balistički računar.

Tenk ima vizuelnu sličnost sa ruskim T-90, koji je takođe zasnovan na T-72, ​​ali Moskva je negirala bilo kakvu saradnju na projektu.

- Nekada smo bili zainteresovani za kupovinu ruskih tenkova. Ali pošto možemo da proizvodimo slične modele u zemlji i planiramo da to uradimo u bliskoj budućnosti, dogovor je sada otkazan - rekao je iranski brigadni general Ahmad Reza Purdastan novinarima 2016. godine nakon što je propao dogovor o kupovini T-90 od Rusije.

- U atmosferi pretnji pokušavamo da razvijemo sopstvene preko potrebne odbrambene kapacitete i sposobnosti - dodao je on.

Zaista, kontraadmiral Alireza Tangsir rekao je novinarima u utorak da je sve oružje koje se koristi u vežbama Paiambar-e Azam 17 „sopstveno“.

Iran je dugo koristio druge verzije T-72, ​​uključujući originalnu izvoznu verziju T-72, ​​nazvanu „Shilden“ u Iranu, i znatno unapređeni Rakhsh.

Ratne igre, koje se održavaju u Hormozganu, Bušeru i Kuzestanu, uvežbavale su različite scenarije, uključujući vazdušni napad na nuklearnu elektranu u Bušeru, izgrađenu uz pomoć ruskog Ministarstva za atomsku energiju. Izrael je zapretio da će napasti iranska nuklearna postrojenja ako pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa SAD iz 2015. propadnu. Ovo nisu ni prve vežbe protivvazdušne odbrane koje Iran održava poslednjih meseci.

Vežbe su takođe uključivale amfibijsku taktiku ratovanja i napad vazdušne konjice (helikoptera), kao i testove lansiranja balističkih projektila i odbijanja napada raketnog napada.

Komandant Kopnene vojske RGC brigadni general Mohamed Pakpur takođe se u sredu pohvalio preciznošću elitnog ogranka oružanih snaga, rekavši novinarima: „Naši jurišni i borbeni dronovi mogu da naciljaju bilo koje mesto koje smatramo neophodnim, na način da je moguće pogoditi i detonirati bilo koju metu pomoću takvog oruđa, nakon procesa u kome su takve letelice razvijene i opremljene."

Vežbe su pokazale da bespilotne letelice Mohajer-6 ispuštaju pametne bombe Kaem „sa izuzetnom preciznošću“, izvestila je agencija Tasnim.

Pakpur je dodao da su sposobnosti za elektronsko ratovanje IRGC-a poboljšane i kvalitativno i kvantitativno, iako nije iznosio detalje.

BONUS VIDEO - VOJNA VEŽBA Zajednički udar 2020. Pasuljanske livade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)