RUSIJA I TURSKA SU IZBEGLE ZAMKU Čavušoglu o odnosima sa Moskvom: "Postoje centri snaga koji hoće da potkopaju odnose"

Novosti online

19. 12. 2021. u 08:43

MINISTAR spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je da postoje "centri snaga" koje žele da potkopaju odnose dve države. Ali, Moskva i Ankara nisu pale u zamku koju su postavili organizatori ubistva ambasadora Rusije u Ankari Andreja Karlova, istakao je on.

РУСИЈА И ТУРСКА СУ ИЗБЕГЛЕ ЗАМКУ Чавушоглу о односима са Москвом: Постоје центри снага који хоће да поткопају односе

Foto: Tanjug AP

U intervjuu koji je dao povodom petogodišnjice ubistva ruskog ambasadora u Turskoj, Čavušoglu kaže da je teroristički napad na ruskog diplomatu „razotkrio postojanje mnogih centara snaga koje žele da nanesu štetu rusko-turskim odnosima“.

- Napad na Karlova bio je napad na tursko-rusko prijateljstvo. Ipak, Turska Rusija su izbegle tu zamku i zbog toga su oni koji su želeli da nanesu štetu našem prijateljstvu - razočarani - rekao je Čavušoglu.

Ankara i Moskva, ističe on, imaju snažnu volju da razvijaju međusobne odnose.

Prema njegovoj oceni, ti odnosi su se prethodnih pet godina dinamično razvijali kako na bilateralnom, tako i na regionalnom nivou.

U prilog tome ide i podatak, navodi Čavušoglu, da se obim robne razmene približio cifri od 30 milijardi dolara a na godišnjem nivou Tursku poseti oko pet miliona ruskih turista.

- Energetika je važno uporište naše saradnje. Gasovod ‘Turski tok’ počeo je sa radom prošle godine. Radovi na nuklearnoj elektrani "Akuju" odvijaju se prema planu. Prvi blok počeće sa radom 2023. godine - naveo je turski ministar.

Ubistvo ruskog ambasadora

Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov ubijen je 19. decembra 2016. godine u centru Ankare dok je držao govor na izložbi fotografija u jednoj poznatoj umetničkoj galeriji.

Usledilo je hapšenje osumnjičenih, a prema odluci turskog suda, od 19 optuženih, petoro je dobilo doživotnu kaznu zatvora, devetoro optuženih je osuđeno na kaznu zatvora u rasponu od tri godine i 9 meseci do 15 godina, a petoro je oslobođeno.

Slučajevi devet optuženih, za kojima je raspisana poternica, uključujući opozicionog propovednika Fetulaha Gulena, izdvojeni su u odvojene postupke na zahtev tužilaštva.

(Spunjik)

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)