TURSKA LIRA U AMBISU: Dolar više nego udvostručio vrednost u odnosu na tursku valutu

D. D. S.

16. 12. 2021. u 13:43

TURSKA lira je pala prema dolaru na nov rekordni minimum ikada, uoči još jednog očekivanog smanjenja referentne kamatne stope centralne banke na današnjoj sednici.

ТУРСКА ЛИРА У АМБИСУ: Долар више него удвостручио вредност у односу на турску валуту

Foto: Depositphotos

Lira je oslabila za čak 2,9 odsto na 15,25 lira za dolar, a američka valuta je u toku godine više nego udvostručila vrednost u odnosu na tursku, što podriva uspon  turske ekonomije. Ekonomisti predviđaju da će inflacija skočiti na blizu 30 procenata sledeće godine, uglavnom zbog rastućih uvoznih cena.

Uprkos inflaciji koja je porasla iznad 21 odsto, očekuje se da će centralna banka smanjiti danas ključnu kamatu na 14 procenata, prema rezultatima Rojtersove ankete.

Centralna banka je od septembra srezala referentnu kamatu za 400 baznih poena na 15 odsto, u skladu s ekonomskim programom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, u kojem prioritet dat rastu izvoza i kreditiranja. Turska centralna banka je i intervenisala na deviznom tržištu četiri puta u poslednje dve nedelje prodajom dolara, kako bi usporila pad nacionalne valute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice