LUKAŠENKO: Spremni smo za dijalog sa Zapadom, ali zasad smo primorani da odgovaramo na pritisak

Novosti onlajn

16. 12. 2021. u 10:49

BELORUSIJA je uvek otvorena za konstruktivni dijalog sa Zapadom na ravnopravnoj osnovi bez uslova i ultimatuma, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

ЛУКАШЕНКО: Спремни смо за дијалог са Западом, али засад смо приморани да одговарамо на притисак

Foto: EPA/ilustracija

- Što se tiče recipročnih mera koje su već donete i koje će biti razrađene – to nije aktivan stav našeg naroda, mi nemamo duh rata u krvi i, uzgred rečeno, nismo ga mi započeli. Stoga smo uvek otvoreni za konstruktivan dijalog na ravnopravnoj osnovi, bez uslova i ultimatuma - rekao je Lukašenko na sastanku o suprotstavljanju sankcijama koje su zapadne zemlje uvele protiv Belorusije.

Istovremeno, Lukašenko je dodao da ga raduje što u vladi i Nacionalnoj banci nema znakova histerije ili nervoze.

- To poslovno raspoloženje se mora zadržati i ubuduće. Ali lažni optimizam je nedopustiv. Svaki dan moraju biti vidljivi rezultati svakog posla. Ujedinjenje i marljivost su potrebniji nego ikad - poručio je beloruski lider.

Tokom sastanka je rekao da ga zanimaju predlozi za minimiziranje uticaja sankcija i za recipročne mere koje je naložio da pripreme.
 
- Pre ili kasnije ćemo izaći iz ove trke sankcija, antisankcija, ali zasad smo primorani da odgovaramo na pritisak koji se nastavlja - rekao je Lukašenko.
 
Podsetimo, SAD, Velika Britanija, Kanada i EU usvojile su nedavno novi paket sankcija protiv Minska zbog migrantske krize na granici republike sa Poljskom, za koju Zapad optužuje Belorusiju. Na sankcionoj listi su se našle desetine beloruskih zvaničnika, organizacija i kompanija koje su, navodno, učestvovale u „hibridnom napadu“ na evropski blok slanjem migranata na granicu Poljske, Litvanije i Letonije.
 
(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)