AMERIČKO NOVO "ORUŽJE" PROTIV KINE: Vojna komanda izradila softver koji "predviđa" reakcije Pekinga!

Tanjug

16. 12. 2021. u 08:37

AMERIČKI vojni komandanti na Pacifiku izgradili su softver koji predviđa kako će kineska vlada reagovati na akcije SAD u regionu, poput prodaja naoružanja, vojnih aktivnosti koje podržava Vašington, pa i poseta kongresmena mestima kao što je Tajvan.

АМЕРИЧКО НОВО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ КИНЕ: Војна команда израдила софтвер који предвиђа реакције Пекинга!

Foto: Depositphotos

Zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks obaveštena je o novom softveru tokom posete komandi američke vojske Indo-Pacifik na Havajima u utorak, preneo je Rojters.

Softver računa "strateški otpor", kazao je predstavnik ministarstva odbrane, tako što gleda podatke od početka 2020. godine i procenjuje značajne aktivnosti koje su imale uticaja na američko-kineske odnose.

Kompjuterski sistem će pomoći Pentagonu da predvidi da li će određene akcije isprovocirati veliku kinesku reakciju.

U oktobru kineska vojska osudila je SAD i Kanadu jer su poslale brodove kroz Tajvanski moreuz, navodeći da je to bila pretnja miru i stabilnosti u regionu.

Taj incident, ali i slični, naterali su američku vojsku da napravi softver, dodao je američki zvaničnik, kako bi se osiguralo da potezi SAD ne uznemire Kinu nehotice.

Dok su odnosi između SAD i Kine već na niskom nivou, softver predviđa reakciju na niz aktivnosti i do četiri meseca unapred, dodaje Rojters.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i slala je avione u tajvansku zonu identifikacije tokom ove godine, što je izazvalo nezadovoljstvo u Tajpeju.

BONUS VIDEO: DOSIJE - Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)