NEHAMER ZA NEMAČKI LIST: „Severni tok 2“ ne treba da bude sredstvo pritiska na Rusiju

Novosti onlajn

14. 12. 2021. u 10:50

„SEVERNI tok 2“ je evropski projekat i ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo pritiska na Rusiju zbog situacije u Ukrajini, izjavio je novi austrijski kancelar Karl Nehamer u intervjuu za nemački list „Velt“.

НЕХАМЕР ЗА НЕМАЧКИ ЛИСТ: „Северни ток 2“ не треба да буде средство притиска на Русију

Arhiva

- Ja sam protiv toga da se uvezuje pokretanje „Severnog toka 2“ sa ponašanjem Rusije u Ukrajini. Time Evropska unija može samo sebi da našteti. „Severni tok 2“ nije samo u interesu Rusije, nego će od njega imati koristi i Nemačka i Austrija sa drugim zemljama EU. „Severni tok 2“ je evropski projekat koji ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo pritiska na Moskvu - rekao je austrijski kancelar.

Prema njegovim rečima, sve dok su evropskim zemljama potrebni gas i nafta, važno je obezbediti snabdevanje energentima iz što je moguće više izvora i imati na raspolaganju odgovarajuće gasovode.

- To se odnosi i na Austriju. „Severni tok 2“ je važan projekat koji Evropskoj uniji pruža sigurnost snabdevanja energentima - naglasio je Nehamer.

Na pitanje da li će austrijska vlada nastaviti da podržava gasovod, kancelar je odgovorio potvrdno.

- Da, naravno. Očekujem da će „Severni tok 2“ uskoro moći da počne sa radom, kako je i planirano - poručio je Nehamer.

Podsetimo, i bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržavao je pokretanje gasovoda. Kako je rekao, Austrija, kao i celokupna Evropa, će još dugo imati potrebe za isporukama gasa iz Rusije, a „Severni tok 2“ garantuje energetsku bezbednost i mora biti završen.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a