POSTIGNUT DOGOVOR: Mark Rute četvrti put formira Vladu Holandije

Tanjug

13. 12. 2021. u 23:48

HOLANDSKE političke partije saopštile su danas da su postigle dogovor da vršilac dužnosti premijera Mark Rute četvrti put uzastopno formira vladu, skoro devet meseci nakon izbora.

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: Марк Руте четврти пут формира Владу Холандије

Foto: Tanjug/AP

Koalicija će se sastojati od četiri partije koje su na vlasti od 2017. godine, ali su ovo, prema pisanju Rojtersa, najduži razgovori ovog tipa u holandskoj istoriji, razgovori koji vraćaju stranke u koaliciju nakon izbora 17. marta, kada nije bilo pobednika.

Razgovori su trajali rekordan 271 dan, jer partije na početku pregovora nisu uspele da odu dalje od pitanja ko će moći da sedi za pregovaračkim solom, nakon što je došlo do neuspelog glasanja o nepoverenju Ruteu u aprilu.

Najviše glasova je dobila konzervativna VVD partija koju predvodi Rute, inače premijer od 2010. godine.

On je sada premijer sa najdužim stažom u EU, zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Sa osvojenih 22 odsto glasova, Ruteu je potrebna podrška pro-EU D66 partije, hrišćansko-demokratske CDA i konzervativne Hrišćanske unije (CU) da obezbedi većinu u skupštini.

Očekuje se da će dogovor buduće vlade biti detaljno prezentovan u sredu, nakon što će od Rutea biti zatraženo da sastavi novu vladu, koja bi trebalo da zvanično počne sa radom sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)