ZABRINJAVAJUĆE UPOZORENJE AMERIČKOG STRUČNJAKA: Razornije i smrtonosnije oluje postaće "nova normalnost"

Srna

13. 12. 2021. u 00:40

MNOGO snažnije, razornije i smrtonosnije oluje postaće "nova normalnost" usled uticaja klimatskih promena, rekla je danas direktorka američke Savezne agencije za vanredne situacije (FEMA) Dijan Krisvel nakon što su razorna tornada pogodila šest saveznih država.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЧКОГ СТРУЧЊАКА: Разорније и смртоносније олује постаће нова нормалност

Foto: Tanjug/AP

- Ovo će nam biti nova normalnost. Uticaji klimatskiih promena su kriza naše generacije - rekla je Krisvelova tokom gostovanja na "Si-En-Enu".

Ona je upozorila na izazov sa kojim se SAD suočavaju zbog sličnih vremenskih nepogoda.

Nakon prolaska nekoliko tornada poginule su najmanje 94 osobe, a više desetina se i dalje vode kao nestalo. Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je niz tornada, uključujući i jedan koji je prešao više od 320 kilometara, jednom od najvećih oluja u istoriji SAD.

U američkoj državi Kentaki poginulo je više od 80 ljudi, uglavnom radnika iz fabrike sveća u Mejfildu. Četiri osobe poginule su u Tenesiju i po dve u Arkanzasu i Misuriju. Tornado je zahvatio i Misisipi. Guverner Kentakija Endi Bišer izjavio je ranije da bi broj poginulih mogao biti veći od stotinu.

Prema pojedinim izveštajima, region je zahvatilo oko 30 tornada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva