PUTIN BRANI KAVKAZ: Polemika ruskog predsednika sa velikim režiserom oko odvajanja republika

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

12. 12. 2021. u 21:53

Predlog poznatog filmskog režisera Aleksandra Sokurova da se republike na Kavkazu koje ne žele da žive u Ruskoj Federaciji puste da odu da samostalno žive naljutio je ne samo predsednika Vladimira Putina, već i rukovodioce kavkaskih republika, pogotovo lidera Čečenije Ramzana Kadirova.

ПУТИН БРАНИ КАВКАЗ: Полемика руског председника са великим режисером око одвајања република

Sukorov sa liderom Rusije / Foto Arhiva

Na sastanku članova Saveta za razvoj građanskog društva i ljudskih prava 9. decembra Sokurov je kazao da je kriza federalizma i da raste nacionalističko raspoloženje u više republika koje postaju jednonacionalne, pa ih zato treba pustiti da odu iz sastava Rusije. Odmah je reagovao predsednik Vladimir Putin koji je upitao Sokurova otkud zna da te republike hoće da odu kad je na referendumu o ustavnim promenama velika većina građana na Kavkazu, kao i u drugim delovima Rusije, bilo za to da se ne sme ustupiti ni komad teritorije Ruske Federacije. To je zapisano i u Ustavu.

- Dragi Aleksandre Nikolajeviču, želite li da se ponovi Jugoslavija na našoj teritoriji? - pitao ga je Putin.

Sokurov je pokušao da parira, kazavši da nije shvatio suštinu njegovog govora. Ponovo je replicirao Putin rekavši da on inače ceni Sokurova i da ne prave tok--šou već da se nađu i u miru porazgovaraju.

U tabloidima na sajtovima su se odmah pojavili tekstovima u kojima je bilo pitanje hoće li režiser Sokurov biti kažnjen, pa i uhapšen, "zbog poziva da se naruši teritorijalna celovitost Rusije". Putinov portparol Dmitrij Peskov je odgovorio da nikakvih progona režisera ne može biti. Putin je režisera posavetovao da bude oprezniji kad govori o nacionalnim odnosima.

Ozlojeđeni predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je nazvao režisera Sokurova "potkupljivom njuškom". Kadirov je insistirao i da o predlogu Sokurova nadležni organi daju pravnu ocenu.

- Reči nihiliste Sokurova ocenio bih kao antidržavne i ekstremističke - kazao je ljutito Kadirov i dodao da je Čečenija bila, jeste i biće neodvojivi deo Ruske Federacije.

Pojedini novinari pišu da Sokurov sada živi u Estoniji.

Putin će sigurno pozvati "na čaj" i razgovor Sokurova i posle toga će utihnuti napadi na režisera, jer vlastima nije u interesu da od poznatih ličnosti pravi disidente.

"DAVAO" I OSTRVA

Sajt agencije Regnum navodi da je režiser predlagao i da Rusija vrati Kurilska ostrva Japanu. Bio je nagrađen japanskim Ordenom izlazećeg sunca sa zlatnim zracima. Sokurov je tad kazao da je Japan podržavao njega i kolege kinematografe. Na taj predlog Sokurova reagovao je poznati ruski režiser Vladimir Borotko rekavši da se ne petlja u to što ne razume, a izjavu Sokurova ocenio je kao glupu ili podlu.

TAKVE MAPE BILE NACRTANE KRAJEM DEVEDESETIH GODINA

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je u nedelju da su zapadne zemlje devedesetih mislile da će se Rusija raspasti i da je to samo pitanje vremena.

Putin je u filmu "Rusija. Nova istorija", prikazanom na TV Rusija 1, rekao da je video mape na kojima je Rusija prikazana razbijena na nekoliko nezavisnih država, prenose RIA Novosti.

Putin je naveo da mu je na jednom sastanku predsednik jedne od istočnoevropskih zemalja otvoreno rekao da za Evropu nije bilo pitanje da li će Rusija propasti ili ne, jer se verovalo da je to neizbežno, već je pitanje bilo samo kada će se to desiti i kakve će biti posledice po samu Rusiju, ali i za svet, imajući u vidu da je Rusija i dalje bila velika nuklearna sila.

Putin nije želeo da kaže koje istočnoevropske zemlje predsednik mu je to preneo, navodeći da nije dobio dozvolu od njega da o tome javno govori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna