NOVI KANCELAR U POSETI POLJSKOJ: Protivljenje za ostvarenje gasovoda severni tok 2?

Tanjug

12. 12. 2021. u 08:26

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc boraviće danas u Varšavi gde će sa domaćinima razgovarati o migrantskoj krizi na poljsko-beloruskoj granici, sporu Poljske sa EU oko nezavisnosti pravosuđa, tenzijama sa Rusijom zbog grupisanja vojnih jedinica u blizini granica sa Ukrajinom i o sudbini ruskog gasovoda do Nemačke.

НОВИ КАНЦЕЛАР У ПОСЕТИ ПОЉСКОЈ: Противљење за остварење гасовода северни ток 2?

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Dve strane su bile jasne šta očekuju od ove posete novog kancelara Nemačke.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će apelovati na Šolca da se usprotivi otvaranju gasovoda Severni tok 2, kojim bi se ruski gas transportovao do Nemačke prolaskom kroz Ukrajinu, jer bi ga predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da iskoristi protiv Evrope, prenosi Rojters.

Nemačka je podržala napore Poljske da se zaustavi talas izbeglica iz Belorusija prema EU iz Belorusije.

Evropska unija optužila Minsk da generiše krizu i najavila rešavanje tog problema.

Nova nemačka vlada nije javno obećala da će zaustaviti gasovod Severni tok 2 ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, kao što su to zahtevale Poljska i Sjedinjene Države.

BONUS VIDEO:

Grupa mladića skinula farbu sa prekrečenog lika generala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BLINKEN PERE RUKE POSLE NAPADA NA IRAN: Neću da govorim, naš fokus je na deeskalaciji