PTIČJI GRIP NA FARMI PILIĆA: Nova epidemija preti Austriji

Novosti onlajn

25. 11. 2021. u 16:03

U AUSTRIJI je otkriven slučaj ptičjeg gripa na maloj farmi pilića u blizini bečkog aerodroma, saopštila je danas agencija za javno zdravlje AGES, naloživši farmama sa više od 350 komada živine da ih drže u zatvorenom prostoru.

ПТИЧЈИ ГРИП НА ФАРМИ ПИЛИЋА: Нова епидемија прети Аустрији

FOTO: Depositphotos

Farma se nalazi u mestu Fišamend, istočno od Beča i blizu granica sa Slovačkom i Mađarskom, koje su prošle nedelje takođe izvestile o slučajevima ptičjeg gripa kod živine, prenosi Rojters.

- Farma je zatvorena a kokoške su uginule ili su zaklane pod nadzorom vlasti - navodi se u saopštenju AGES-a i dodaje da je zaraza otkrivena u sredu.

Širenje visoko patogenog ptičjeg gripa u Evropi i Aziji dovelo je živinarsku industriju u stanje pripravnosti. Ranije epidemije, koje se obično javljaju u jesen, imale su za posledicu uništavanje desetina miliona ptica i uvođenja trgovinskih ograničenja.

Virus ptičjeg gripa je u fokusu i epidemiologa jer se može preneti na ljude. Kina je u dosatraddsnjem toku ove godine prijavila 21 slučaj infekcije ljudi podtipom ptičjeg gripa H5N6, što je više nego tokom cele 2020.

Ptičji grip je poslednji put otkriven u Austriji početkom ove godine, na još jednoj maloj farmi, podsećaju iz AGES-a, i napominju da virus po Evropi šire ptice selice i lokalne divlje ptice, kao što su patke i guske.

Ministarstvo zdravlja planira da izda dekret kojim će naložiti farmama sa više od 350 komada živine u "rizičnim područjima" da ih drže zatvorene, saopštio je AGES, ne precizirajući koja su područja rizična.

BONUS VIDEO - NOVOSTI NA MESTU EKSPLOZIJE: Izjave spasilačke ekipe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)