UMESTO GOSPE UKAZALA IM SE KORONA: Posle hodočašća u Međugorje vratili se pozitivni na kovid-19

Milica Ostojić - Specijalno iz Rima

10. 11. 2021. u 15:47

KRENULI su sa Sardinije, njih 180 iz desetak mesta ponajviše sa severa ostrva, na hodočašće u Međugorje.

УМЕСТО ГОСПЕ УКАЗАЛА ИМ СЕ КОРОНА: После ходочашћа у Међугорје вратили се позитивни на ковид-19

Foto: Depositphotos

Posle pet dana boravka u Bosni i Hercegovini, a zaustavljali su se u više mesta, vratili se pozitivni na koronu: Otkriveno ih je 30, a šest osoba u teškom stanju smešteno u bolnici u Sasariju.

Prvi slučajevi otkriveni su 2 novembra: Za sada je otkriveno njih 30, a u bolnici sa teškim respiratornim problemima nalazi se njih šest i oni su nevakcinisani („novaks“). Problem je ogroman jer to nije još izolovano žarište s obzirom da je njih 180 po povratku ne znajući za opasnost od zaraze kontaktiralo sa familijama, prijateljima… Pretpostavka je da ako su zaraženi, mogli su da kontaminiraju više od 1.000 osoba.

Dodatni problem sastoiji se u tome da su skoro sve osobe starosnog doba iznad 60 godina, neke i preko 70, a jedna je rođena 1929. godine. Put je organizovala jedna turistička agencija sa Sardinije specijalizovana za posete „svetim mestima“. Na put se krenulo bez nekih posebnih mera predostrožnosti, a tokom boravka od pet dana boravili su u više mesta u BiH i na putovanju autobusima bili u tesnom kontaktu.

Niti organizatori, a niti hodočasnici, nisu uzimali u obzir da je u BiH „virus u naletu“, a vakcinisanih sa dve doze je samo 21 posto. Sada se ulazi u trag svim putnicima kako bi se moglo zaokružiti žarište na Sardiniji sa neizvesnošću koga su u okruženju mogli zaraziti ako su pozitivni.

Tako se put vernika sa Sardinije pretvorio u put masovne zaraze, a krenuli su puni poverenja da će mi „sveto mesto Međugorje“ doneti neku blagodet u životu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)