LAVROV UPOZORAVA: Neophodno je sprečiti „prelivanja“ terorizma iz Avganistana!

Novosti onlajn

01. 11. 2021. u 11:59

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je glavni zadatak Rusije da spreči destabilizaciju centralnoazijskih republika sa kojima se graniči Avganistan.

ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Неопходно је спречити „преливања“ тероризма из Авганистана!

Foto AP

- Pre svega, mora se sprečiti destabilizacija susednih država, prelivanje terorizma i pretnja od trgovine narkoticima iz Avganistana. Te pretnje je potrebno suzbiti unutar Avganistana - izjavio je Lavrov televiziji „Rosija 24“.

Ministar je podvukao da je stabilnost u tim državama posebno važna za Moskvu.

- Ona je važna, jer između nas i centralnoazijskih država nema nikakvih granica, praktično sa svima imamo bezvizni režim - pojasnio je on.

Pokret „Taliban“ je, nakon povlačenja američke vojske iz Avganistana početkom avgusta, intenzivirao napade na vladine snage, 15. avgusta su zauzeli Kabul i sledećeg dana objavili da je rat završen. U noći 31. avgusta Avganistan su napustili i poslednji američki vojnici i objavili kraj 20. godišnjeg prisustva SAD u zemlji.

Talibani su početkom septembra objavili sastav privremene vlade. Na čelo vlade je postavljen Mohamad Hasan Ahund, koji je za vreme prve vlade „Talibana“ bio ministar spoljnih poslova i bio pod sankcijama UN od 2001. godine.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

BEBU PREBACUJU PREKO ŽIČANE OGRADE: Snimak nastao na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna