DŽONSON UPOZORIO: Ako Glazgov propadne, onda sve propada!

Tanjug

31. 10. 2021. u 19:12

BRITANSKI premijer Boris Džonson upozorio je danas da će globalni napori za borbu protiv klimatskih promena, koji traju decenijama, propasti, ako pregovori na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu ne budu uspešni.

ЏОНСОН УПОЗОРИО: Ако Глазгов пропадне, онда све пропада!

Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

- Ako ćemo da sprecimo da COP26 bude neuspešan, onda to mora da se promeni, i moram jasno da kažem da ako Glazgov propadne, onda cela stvar propada - rekao je Džonson obraćajući se novinarima nakon samita Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u Rimu.

On je, pre polaska za Glazgov, ocenio da zemlje koje su najodgovornije za emisiju štetnih gasova kroz istoriju, ali i danas, "još ne rade svoj deo posla", prenosi Rojters.

Džonson je rekao da ako COP 26 ne rezultira stvarnim akcijama za borbu protiv klimatskih promena, onda poslednji samit u Parizu neće biti upamćen kao trenutak kada je čovečanstvo otvorilo oči, već "kada je ustuknulo i okrenulo glavu", dodaje Bi-Bi-Si.

On je ocenio da je postignut "neki uspeh" tokom samita G20 u Rimu.

Džonson je rekao da su se sve zemlje koje su učestvovale na samitu dogovorile da okončaju finansijsku podršku međunarodnim projektima za sagorevanje uglja bez upotrebe tehnologije za njegovo iskopavanje i skladištenje do kraja godine.

On je, međutim, priznao da su te obaveze koje su prihvaćene samo "kapi u okeanu koji se brzo zagreva".

- Trenutno su Pariski sporazum (iz 2015. godine) i nada koju je doneo samo parče papira, moramo da popunimo to parče papira stvarnim napretkom - poručio je Džonson.

Džonson je, na pitanje kolika je šansa da se postigne napredak sa oko 200 zemalja u Glazgovu, kada nije postignuto dovoljno napretka sa samo 20 država u Rimu, rekao da njegova nada zavisi od "volje, hrabrosti i liderstva svih u sobi" na COP26.

On je naglasio da građani na globalnom nivou, kao i druge vlade, traže akciju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - HAOS U LONDONU: Demonstranti pokušavaju da upadnu u zgradu BBC

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri