FRANCUSKA ZAPLENILA BRITANSKI BROD: Eskalacija sukoba dve zemlje nakon Bregzita

Novosti online

28. 10. 2021. u 13:34

FRANCUSKA je zaplenila jedan britanski ribarski brod, a drugom je dato usmeno upozorenje, usred eskalacije spora oko prava na ribolov posle Bregzita.

ФРАНЦУСКА ЗАПЛЕНИЛА БРИТАНСКИ БРОД: Ескалација сукоба две земље након Брегзита

Foto AP

Britanska vlada je saopštila da je reč o razočaravajućoj i neproporcionalnoj odluci Francuske.

Reakcija je razočaravajuća i nesrazmerna, i nije ono što bismo očekivali od bliskog saveznika i partnera, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Vlada u Londonu je saopštila da pretnja Francuske da će zabraniti britanskim ribarskim brodovima dolazak u neke francuske luke predstavlja kršenje međunarodnog prava, zbog čega je obećala da će uzvratiti ako Pariz nastavi sa tim potezom, preneo je Rojters.

Francuska ministarka pomorstva Anik Žirarden je izjavila je ranije da su britanski brodovi upozoreni tokom provere noćas kod grada Avr.

Ona je dodala da se prvi brod nije odmah povinovao naredbi, a drugom nije bilo dozvoljeno da peca u francuskim vodama, zbog čega je zaplenjen preneo je Bi-Bi-Si.

Žirarden je na Tviteru napisala da je jedan od britanskih ribarskih brodova uhvaćen da peca u zalivu Sene bez odgovarajućih dozvola.

Plovilo je, prema njenim rečima, preusmereno u luku Avr i zadržan od strane pravosudnih organa, gde bi njegov ulov mogao biti zaplenjen, a čamac zadržan dok se ne plati depozit.

Kapetan broda rizikuje sankcije.

Francuska je upozorila da će sledeće nedelje blokirati britanske brodove u nekim lukama, kao i da će pooštriti provere britanskih čamaca i kamiona, ako spor oko dozvola za ribolov nakon Bregzita ne bude rešen do 2. novembra.

Francusku je razljutila prošlomesečna odluka Velike Britanije i britanskog ostrva Džerzi da uskrate dozvole za ribolov desetinama francuskih brodova.

Francuska smatra da su ta ograničenja suprotna sporazumu koji je britanska vlada potpisala kada je napustila EU.

 

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: KORONA I BREGZIT OKOVALI BRITANIJU: Haos na graničnim prelazima ka kopnu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi