PODIŽU SPOMENIK, A ZLOČIN KRIJU: Niko neće znati da su na Kazanima ubijani Srbi

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2021. u 09:00

GRADSKO veće Sarajeva usvojilo je predlog gradonačelnice Benjamine Karić za tekst spomenika srpskim žrtvama na Kazanima u kojem se ne navode počinioci zločina - pripadnici Armije BiH. Veće je odbilo predlog članova Naše stranke da se u tekstu jasno istakne ko je ubijen i ko su ubice, već je prihvatilo predlog Karićeve u kojem je navedeno samo "Spomen-obeležje Kazani", 1992-1995, i poruka "Zauvek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sećati naših sugrađana".

ПОДИЖУ СПОМЕНИК, А ЗЛОЧИН КРИЈУ: Нико неће знати да су на Казанима убијани Срби

Idejno rešenje spomen-obeležja Kazani / Foto Grad Sarajevo

Na predlog Karićeve, navedeno je svega 17 imena ubijenih Srba, iako su usmrćene stotine. Potez gradskih čelnika i usvojeno rešenje teksta sagovornici "Novosti" vide kao novi pucanj u Srbe ubijene za vreme rata u gradu na Miljacki.

- Neko ko prvi put dođe na Kazane i vidi spomenik sa ovim skandaloznim natpisom, pomisliće da su tu poginuli neki planinari ili grupa ljudi na koje se obrušio Trebević. Neće imati nikakvu predstavu da se radi o spomeniku Srbima iz Sarajeva koji su na monstruozan način pobijeni i bačeni u jame - kaže Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

On ističe da su Srbi koji su ostali u Sarajevu čitav rat odvođeni iz svojih kuća i ubijani na Kazanima.

- Bili su primorani da kopaju rovove iz kojih su Bošnjaci pucali na Srbe i tunele kojima su švercovali oružje, a kasnije su ih nazivali tunelima spasa - ističe Radanović.

Prema njegovim rečima, posebna je sramota Sarajeva i gradonačelnice Karić što nisu pozvali nijednog člana porodica ubijenih Srba na Kazanima, niti se sa bilo kim konsultovali oko rešenja ovog obeležja.

- Da su hteli, Karićeva i ostali koji su podržali sramotan natpis na spomeniku, mogli su pronaći sinove i kćeri ubijenih pa ih upitati kakvo obeležje da podignu onima koji su ubijeni samo zato što su Srbi - ističe Radanović.

Simo Tuševljak, višegodišnji glavni inspektor MUP RS, koji je godinama radio na istragama ratnih zločina nad Srbima, kaže za "Novosti" da je ogorčen spomenikom na Kazanima.

- Ovo je sramota. Dželati podižu spomenik žrtvama, tako što prikrivaju ratni zločin koji su počinili u Sarajevu - kaže Tuševljak.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, podseća da je celo Sarajevo veliko stratište srpskog naroda.

- Srbi su sistematski ubijani, a mnoge porodice su zatrte i više ne postoje. Spomenik na Kaznima je pranje istorije i prikrivanje zločina tzv. Armije BiH i Mušana Topalovića Caca nad Srbima ovog grada - kaže Ćosić.

SMETALA IMENA STRADALIH

PREDLOG Naše stranke bio je da se na spomeniku na Kazanima upišu reči: "Na ovom mestu su, po naređenju Mušana Topalovića Caca, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tokom 1992. i 1993. ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade." U nastavku bi bila ispisana imena žrtava uz napomenu da broj žrtava nije konačan.

POČAST RATNOM ZLOČINCU

DA ime kriminalca i ratnog zločinca Mušana Topalovića Caca i u današnjem Sarajevu ima herojski prizvuk svedoči i čitulja koju su, povodom 28 godina od njegove smrti, objavili veterani Zelenih beretki. Vođu sarajevskih paravojnih formacija ubili su 1993. pripadnici Armije BiH, a u čitulji je naveden i poziv svim članovima Zelenih beretki da na "šehiskom groblju Kovači" odaju počast "njihovom komandantu".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda