JAPAN I KINA U KLINČU OKO MORSKE GRANICE: Kineska flota u Kineskom moru ne da mira Tokiju

Tanjug

27. 10. 2021. u 18:14 >> 18:19

SIGURNOST slobodne plovidbe i preletanja u Južnom kineskom moru u interesu je svih nacija i sve zemlje bi trebalo da rešavaju svoje nesuglasice kroz međunarodnu saradnju, poručio je danas kineski premijer Li Kećijang.

ЈАПАН И КИНА У КЛИНЧУ ОКО МОРСКЕ ГРАНИЦЕ: Кинеска флота у Кинеском мору не да мира Токију

Foto: Printscreen

-Južno kinesko more je naš zajednički dom. Održavanje mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru i očuvanje slobode plovidbe i preletanja služi interesima svih, rekao je on na video samitu zemalja istočne Azije.

On je istovremeno naglasio i važnost uloge bloka ASEAN u regionu, preneo je Rojters.

JAPAN UPOZORIO NA UPADE KINE

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je na današnjem video sastanku azijsko-pacifičkih lidera da se u Istočnom kineskom moru nastavljaju aktivnosti koje narušavaju suverenitet Japana, saopštila je vlada u Tokiju.

Kina polaže pravo na grupu nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru koja su pod upravom Japana, a brodovi kineske obalske straže povremeno ulaze u ono vode koje Japan smatra svojom morskom teritorijom,prenosin Rojters.

Na sastanku azijsko-pacifičkih lidera, jednom od susreta na najvišem nivou čiji je domaćin danas bila Asocijacija država Jugoistočne Azije (ASEAN), premijer Kišida je izrazio ozbiljnu zabrinutost i zbog situacije u Hong Kongu i ljudskih prava u Sinđijangu, navodi se u saopštenju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju