UZAVRELA ATMOSFERA UOČI ODRŽAVANJA SAMITA G20 U RIMU: Protesti u Italiji pred okupljanje svetskih lidera

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

26. 10. 2021. u 12:43

TRIDESETOG i trideset prvog oktobra u Rimu se održava završni i najveći samit G20 od kada je 1. decembra 2020. godine Italija preuzela predsedavanje

УЗАВРЕЛА АТМОСФЕРА УОЧИ ОДРЖАВАЊА САМИТА Г20 У РИМУ: Протести у Италији пред окупљање светских лидера

Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Preduzimaju se ogromne mere bezbednosti jer stižu predstavnici najvećih zemalja sveta, ali se spremaju i ogromni protesti “No green pass”.

Ministarstvo Unutrašnjih poslova i tajne službe uperili su reflektore i slušalice na ušima da bi sledili one najekstremnije grupe, oko dvadesetak izdvojenih kanala, specijalne policijske snage prate njihov kanal (“čat”) i telefone oko stotinak najradikalnijih koji se dogovaraju o planu izazivanja nereda, a sve u cilju garantovanja bezbednosti održavanja Samita.

Nadgeledanje sa zemlje i neba, putem dronova, helikoptera, proglašnje zone zabrane preletanja aviona, snajperisti na krovovima... Spremljena su sredstva za sprečavanje eventualnog bakteriološkog napada, a deset kilometara u prečniku oko centra “Nuvola” na Euru gde se održava Samit potpuno je kontrolisano i blokirano. To su najvidljivije mere zaštite.

Jezik onih koji spremaju nerede postaje iz dana u dan sve agresivniji, pripadnici grupa ekstremne desnice i ekstremne levice, neofašisti, antagonisti, pobunjenici raznih vrsta, doveli su do ponovnog dopunskog utvrđivanja plana bezbednosti: hiljade policajaca i karabinijera brinuće o bezbednosti, 500 vojnika, ali i razna tehnološka pomagala. Zato će biti zatvorena sva arheološka nalazišta, muzeji, najosteljivije državne institucije, diplomatska predstavništva, prilaz Vatikanu, Predsedničkoj palati Kvirinalu...

Najavljuje se da će najveća manifestacija koja je dobila dozvolu za održavanje od Ministarstva Unutrašnjih poslova biti održana u subotu na strogo kontrolisanoj lokaciji (između trga San Đovani i Ostijense), a na trg izlaze i aktivisti asocijacije “Frudaus for future”.

Samit je organizovan tako da omogućuje i onlajn učestvovanje. Za to su se opredelili ruski predsednik Valadimir Putin (koji je već razgovarao telefonom sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem da će se zbog kovida uključiti virtuelno) i kineski predsednik Si Đinping, koji se takođe uključuje iz daljine, a juče su svoje prisustvo na G20 u Rimu potvrdili Džo Bajden, Emanuel Makron, Redžep Tajip Erdogan i premijer Boris Džonson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku