U NEMAČKOJ SKUPLJA HRANA, BRITANCI GASE FABRIKE: Velika kriza, uzrokovana naglim skokom cena energenata, trese Evropu i svet

V. N.

09. 10. 2021. u 23:15

SVET ovu zimu dočekuje u velikoj neizvesnosti. Energija, reklo bi se, svima nedostaje. Cena gasa se upetostručila u odnosu na početak leta. Britanski proizvođači najavljjuju pauze u radu. U Nemačkoj proizvođači najavljuju poskupljenje prehrambenih proizvoda i do 25 odsto.

У НЕМАЧКОЈ СКУПЉА ХРАНА, БРИТАНЦИ ГАСЕ ФАБРИКЕ: Велика криза, узрокована наглим скоком цена енергената, тресе Европу и свет

Ispražnjeni rafovi u Britaniji

Građani indijske prestonice strepe od isključenja struje. U Srbiji je, zasad, situacija stabilna. Nadležni obećavaju stabilno snadbevanje, pa i cenovnike. I to zahvaljujući povoljnom gasnom aranžmanu sa Ruskom Federacijom, odakle stižu najave da ćemo imati najpovoljniju cenu, i gasovod "Balkanski tok".

Vrtoglavi rast vrednosti gasa pogurao je globalni oporavak industrije, pa time i njegove potrošnje, s jedne strane, i prazna skladišta sa druge strane. Na berzama je u julu 1.000 kubnih metara gasa moglo da se obezbedi za 260 dolara, a ovih dana je dostizao i - 1.900 dolara. Do kraja godine gas bi trebalo da prođe i "Severnim tokom 2", nemačko-ruskim gasovodom, koji bi donekle mogao da smiri situaciju u Evropi.

U međuvremenu najveći britanski proizvođači, kako izveštava Rojters, upozoravaju vladu da su prisiljeni da obustave proizvodnju. Reč je proizvođačima čelika, stakla, keramike i papira. Pritisnuti su cenom gasa.

Veleprodajne cene gasa porasle su ove godine u Evropi za 400 odsto, delimično zbog niskih zaliha i velike potražnje iz Azije, što je izvršilo poseban pritisak na energetski intenzivne industrije. Kako navodi Rojters, šefovi industrije razgovarali su u petak s ministrom privrede Kvasijem Kvartengom, ali do rešenja nisu došli.

- Ako vlada ne preduzme ništa, u osnovi ono što ćemo videti u sektoru čelika su sve veće pauze u proizvodnji u određeno doba dana, i te pauze će biti sve duže - rekao je Garet Stejk, generalni direktor UK Steela za ITV News.

Endrju Lardž, generalni direktor Konfederacije papirne industrije, istoj televiziji je kazao da ne može isključiti obustavu proizvodnje zbog povećanih troškova energije. Iz Britanskog udruženja proizvođača stakla poručuju da su neke kompanije nekoliko dana udaljene od obustave proizvodnje.

Ministarstvo je nakon sastanka saopštilo da su rešili da obezbede konkurentnu budućnost britanskim energetski intenzivnim industrijama. Nastaviće da sarađuju sa kompanijama kako bi se ublažio uticaj povećanja troškova.

U Nemačkoj energetska kriza direktno "udara" na rafove trgovina. Potrošačima preti i za četvrtinu skuplja hrana, ali i kućna hemija. Proizvođači poput "Nestle" i "Henkela" trenutno pregovaraju s velikim trgovinskim lancima o drastičnom povećanju cena. Portal Lebensmittelzeitung, piše kako i proizvođači testenine planiraju poskupljenje.

Razlog je skok cena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u poslednjih godinu dana porasli 40 odsto. Velike trgovine i dalje pokušavaju da se bore protiv planiranog povećanja cena, ali bi to moglo da izazove i nestašice nekih proizvoda. Praksa nemačkih lanaca je da ne naručuju određene proizvode i tako "pritisnu" proizvođače kako bi odustali od korekcija cena.

Čuju se razni predlozi kako osigurati stabilnost cena. Iz udruženja potrošača poručuju da bi trebalo ukinuti PDV na voće i povrće, kako bi zdrava hrana ostala pristupačna. Političari takođe apeluju da se obuzda inflacija, pa tako Johanes Štajniger iz CDU, na primer, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.

Istovremeno, Nju Delhiju prete restrikcije struje. Bez električne nergije bi mogao da ostane grad od 20 miliona ljudi i to zbog nestašice uglja.

Glavni ministar za Nju Delhi, Arvind Kejrival, rekao je, kako prenosi Rojters, da je pozvao saveznu vladu premijera Narendre Modija da dodeli više uglja i gasa elektranama koje snabdevaju glavni grad. Već tokom nedelje mnoge od njih nisu imale dovoljno zaliha uglja da potraju jedan dan.

U Indiji, više od polovine od 135 elektrana je na ugalj i one obezbeđuju oko 70 odsto električne energije u zemlji. Trenutne zalihe goriva će trajati manje od tri dana. Nestašice uglja traju već tri meseca, a ni elektrane na gas nemaju dovoljno goriva. Savezna vlada je, međutim, uveravala javnost da u zemlji postoji dovoljna količina električne energije.

LIBANSKA MREŽA UGAŠENA

DRAMA je i u Libanu. Elektroenergetska mreža je skroz ugašena, pošto su dve glavne elektrane ostale bez goriva.

Elektrane "Demir Amar" i "Al Zahrani" prestale su da rade nakon što su nestale zalihe dizela. Nadležni su poručili da će pokušati da iskoriste gorivo od vojske za privremeno pokretanje elektrana, ali da se to neće desiti uskoro.

NEPREDVIDIVO I U KINI, JAPANU, PAKISTANU I BRAZILU

Kineske fabrike koje se bore sa rasprostranjenim nedostatkom struje mogu učiniti da globalne cene čelika i aluminijuma skoče, analizira Blumberg enerdži, dododajući da se velika zemlja u ovom trenutku bori i sa nedostatkom uglja.

l Komunalna preduzeća u Japanu i Južnoj Koreji uglavnom su zaštićena dugoročnim ugovorima o LNG-u koji su indeksirani za naftu. Ipak, Korija elektrik pauer je 23. septembra rekla da će povećati cene električne energije prvi put u skoro osam godina. Iznenadno zahladnjenje moglo bi prisiliti više elektroenergetskih kompanija da zarone na spot tržište kako bi kupile zalihe plina za hitne slučajeve po rekordno visokim cenama - kaže energetski portal.

l Troškovi obezbeđenja zaliha LNG-a izazvali su političku kontroverzu u Pakistanu, pri čemu su opozicioni političari zahtevali istragu o kupovini državnog uvoznika.

l U Brazilu, najniži vodostaj u slivu reke Parane u sto godina smanjili su proizvodnju hidroenergije i primorali komunalna preduzeća da se u većoj meri oslanjaju na gas. Zemlja je u julu povećala uvoz gasa na istorijski maksimum, a računi za struju rastu. S inflacijom koja se već povećava, to bi moglo naštetiti šansama predsednika Žaira Bolsonara na izborima sledeće godine, kaže se u analizi. (E. R.)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri