BRITANIJA ĆE TRAŽITI NOVE SANKCIJE PROTIV TALIBANA: London se priprema za sastanak G7

Tanjug

23. 08. 2021. u 00:30

VELIKA Britanija planira da inicira nove sankcije protiv talibana na sastanku G7 u utorak, na kojem će biti reči o krizi u Avganistanu, javlja Rojters, pozivajući se na izvor iz britanske vlade.

БРИТАНИЈА ЋЕ ТРАЖИТИ НОВЕ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ ТАЛИБАНА: Лондон се припрема за састанак Г7

Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

Britanski premijer Boris Džonson, koji trenutno predsedava grupi u kojoj su i SAD, Italija, Francuska, Nemačka, Japan i Kanada, pozvao je danas na održavanje samita, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad celim Avganistanom.

Neimenovani zvaničnik vlade rekao je da Velika Britanija veruje da bi u G7 trebalo da razmisle o ekonomskim sankcijama i uskraćivanju pomoći ako talibani budu kršili ljudska prava i dozvolili da njihova teritorija bude uporište za militante.

- Od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica radi na tome da obezbedi sigurnu evakuaciju, spreči humanitarnu krizu i podrži avganistanski narod - napisao je Džonson na Tviteru, nakon što je sazvao sastanak G7.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Kabulom prošlog vikenda u prevratu koji je nagnao civile i avganistanske vojne saveznike u beg zarad sigurnosti.

Mnogi navode da se plaše povratka strogog tumačenja islamskog zakona koji je bio nametnut tokom prethodne talibanske vladavine, okončane pre 20 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna