PEKING UPOZOREN, OVO JE AMERIČKA ZAMKA ZA KINU: Iza "neuspeha" Vašingtona u Avganistanu stoji pakleni plan?

Novosti onlajn

19. 08. 2021. u 12:33

SAD su od 2001. godine uložile 83 milijarde dolara u razvoj odbrambenog sektora Avganistana i njihovo povlačenje iz te zemlje trebalo bi da se posmatra kao ozbiljan neuspeh, prenosi libanska televizija "Majadin“ .

ПЕКИНГ УПОЗОРЕН, ОВО ЈЕ АМЕРИЧКА ЗАМКА ЗА КИНУ: Иза неуспеха Вашингтона у Авганистану стоји паклени план?

Foto: Depositphotos

Međutim, autor članka smatra da se možda radi o američkoj zamci za Kinu. Zapadni stručnjaci smatraju da se ono što se dogodilo u zemlji nije povezano sa lošom obukom i naoružanjem, već sa korumipiranim režimom bivšeg predsedika Ašrafa Ganija, navodi televizija.

- Prema mišljenju stručnjaka, razlog za davanje oružja talibanima i odsustvo želje za zaštitom većine avganistanskih gradova je nesposobnost lokalnih zvaničnika, nedostatak efikasnih lidera i preovladavanje ličnih sebičnih interesa - navodi se u materijalu.

Istovremeno, Kina i Rusija pokazuju veliko interesovanje za Avganistan, tvrdi autor i dodaje da je Pekingu situacija interesantna sa ekonomskog stanovišta, budući da se Avganistan nalazi na važnom delu Puta svile.

Kina namerava da pomogne Avganistanu u razvoju, ali je za nju važno da pokret „Taliban“ ne podržava ujgurske muslimane u Sinđanu, navodi televizija. Što se Rusije tiče, za nju su odnosi sa Avganistanom deo evroazijskog projekta. Kako se navodi, Moskvi ne trebaju Amerikanci u blizini, pa se u tom pogledu interesi Rusije i Kine poklapaju.

Problemi za Kinu

Kina je spremna da popuni prazninu koja je nastala nakon povlačenja Amerike, ali bi mogli da je sačekaju problemi, dodaje se u članku.

- Možda je to razlog zašto Sjedinjene Američke Države sada odlaze, i taj potez je neka vrsta zamke, jer bi Kina mogla da zaglibi u avganistanskoj močvari - zaključio je autor.

Podsetimo, nestabilnost u Avganistanu raste usled obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OLIMPIJSKI ŠAMPION ŠOKIRAO SVET: Video sankcije Rusima, pa uradio ovo