DIKSI UGROŽAVA HILJADE DOMOVA: Vetar preti da dodatno rasplamsa požar u Kaliforniji (FOTO)

Tanjug

16. 08. 2021. u 10:25

HILjADAMA domova u severnoj Kaliforniji preti najveći šumski požar koji je zahvatio tu američku državu, a zvaničnici upozoravaju da je velika opasnost od izbijanja novih požara širom zapada SAD zbog nestabilnog vremena.

ДИКСИ УГРОЖАВА ХИЉАДЕ ДОМОВА: Ветар прети да додатно распламса пожар у Калифорнији (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Oluje s grmljavinom koje su počele u petak nisu donele mnogo kiše, ali su pojačale vetrove i izazvale udare groma širom severnog okruga Sijera, gde su se vatrogasci borili sa požarom “Diksi” koji traje već mesec dana, prenosi agencija AP.

Ekstremna toplota se vratila u nedelju sa temperaturama koje će, kako se očekuje, premašiti 38 stepeni Celzijusovih.

Naleti vetra jačine do 80 kilometara na čas u subotu su plamen približili Džejnsvilu, gradu sa 1.500 stanovnika istočno od Grinvila, male zajednice iz doba zlatne groznice čiji je grad potpuno uništen u požaru pre 10 dana.

Požar “Diksi” je najveći među više od 100 velikih požara koji gore u više od desetak država na zapadu, regionu zahvaćenom sušom i toplim vremenom. Požari su šume, žbunje, livade i pašnjake pretvorili u pepeo.

Šumarska služba SAD je saopštila u petak da radi u kriznom režimu, raspoređujući svoje celokupne vatrogasne snage i maksimalno povecavajući svoj sistem podrške.

Broj od oko 21.000 saveznih vatrogasaca koji rade na terenu je dvostruko veći od broja vatrogasaca poslatih da obuzdaju šumske požare negde u isto vreme pre godinu dana, izjavio je Entoni Skardina iz sumarske službe.

U požaru je uništeno više od 1.000 domova i preduzeća, dok je skoro 15.000 objekata i dalje u opasnosti.

I u državi Juta, istočno od Solt Lejk Sitija u subotu je izbio mali požar, koji je privremeno zatvorio autoput i primorao na evakuaciju oko 8.000 stanovnika.

Uzrok tog požara je, kako su saopštile tamošnje vlasti, vozilo sa neispravnim katalizatorom.

Na jugoistoku Montane, vatrogasci su se borili sa nekoliko požara koji su zhavatili ogromna područja, da bi u jednom trenutku zapretili i indijanskom rezervatu Severni Čejen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)