IGNORIŠU IZJAVU SESTRE KIM DŽONG UNA: Južna Koreja još nije donela odluku o vežbama sa SAD

Tanjug

03. 08. 2021. u 00:44

JUŽNA Koreja je saopštila danas da još nije doneta odluka o zajedničkim vojnim vežbama sa SAD, ali da ne bi trebalo da se stvaraju tenzije.

ИГНОРИШУ ИЗЈАВУ СЕСТРЕ КИМ ЏОНГ УНА: Јужна Кореја још није донела одлуку о вежбама са САД

Foto: EPA

Južna Koreja i SAD redovno izvode vojne vežbe, uglavnom u proleće i na leto, ali Severna Koreja ih kritikuje, nazivajući ih probom rata. Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, izjavila je u nedelju da će Južna Koreja, ako izvede planiranu zajedničku vojnu vežbu sa SAD, naštetiti odlučnosti dve Koreje da obnove odnose.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da su Seul i Vašington razgovarali o vežbama, ali da odluka još nije doneta, preneo je Rojters.

- Nemamo komentar na njenu izjavu, ali u vezi sa vežbama vreme i način nisu finalizovani - rekao je portparol Ministarstva Bo Seung-čan na konferenciji za novinare.

On je kazao da će saveznici doneti odluku nakon što razmotre situaciju sa kovidom 19, zajednički odbrambeni stav, planirani prenos ratne operativne kontrole i pitanje podrške diplomatskim naporima za uspostavljanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Li Džong-džo, portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim poslovima, rekla je da vežbe ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu izvor vojne napetosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku