ŠPANIJA PODRŽAVA POKRET ZA NEZAVISNOST ZAPADNE SAHARE? Španski sud odbacio zahtev za istragu protiv Brahima Galija

Tanjug

29. 07. 2021. u 18:17

ŠPANSKI vrhovni sud odbacio je danas zahtev za istragu o navodnim ratnim zločinima i genocidu u Zapadnoj Sahari, za koji je osumnjičen lider pokreta za nezavisnost te oblasti Brahim Gali, a čija je hospitalizacija u Španiji izazvala diplomatski spor sa Marokom.

ШПАНИЈА ПОДРЖАВА ПОКРЕТ ЗА НЕЗАВИСНОСТ ЗАПАДНЕ САХАРЕ? Шпански суд одбацио захтев за истрагу против Брахима Галија

Foto: Printskrin Youtube

Galija i lidere Polisario Fronta su optužili aktivisti za ljudska prava i pojedinci iz Zapadne Sahare za genocid, ubistva, terorizam, mučenje i nestanke, navodi se u sudskom dokumentu, preneo je Rojters.

Gali se pojavio pred sudom ranije ovog meseca putem video linka u sklopu istrage, a njegov je advokat negirao bilo kakav prekršaj.

Vrhovni sud je doneo presudu da su navodne optužbe protiv Galija zastarele, uz dodatak da nema dovoljno dokaza za optužbe o genocidu.

Prijem Galija na medicinski tretman u bolnicu u španskom gradu Logronjo u aprilu bez obaveštavanja Maroka, izazvao je razmirice između dve zemlje.

Maroko je odgovorio tako što je ublažio granične kontrole, dozvolivši hiljadama migranata da uđu u Seutu, špansku enklavu na severu Afrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)