RUSKE UBICE DRONOVA: Kako deluju dva najbolja sistema za borbu protiv bespilotnih letelica

Novosti online

24. 07. 2021. u 10:55

NA MARGINAMA Međunarodnog avio-kosmičkog salona „MAKS-2021“ koncern „Automatika“ (deo „Rosteha“) predstavio je najnovije sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica „Piščalj“ i „Kupol“– jedne od najboljih na svetskom tržištu naoružanja.

РУСКЕ УБИЦЕ ДРОНОВА: Како делују два најбоља система за борбу против беспилотних летелица

Foto: Depositphotos

Zvanični predstavnici kompanije su specijalno za Sputnjik otkrili detalje o njima.

Prema rečima portparola koncerna „Automatika“ Dmitrija Burje, oružje „Piščalj“ je ručni sistem koji može da blokira radio-elektronsku razmenu informacija bespilotne letelice. Može neprekidno da radi jedan sat, kao i na temperaturama od -20 do +40 stepeni. Zahvaljujući takvom odnosu tehničkih karakteristika, sistem je jedinstven primerak na tržištu, istakao je on.

- Naravno, postoje alternativne opcije. Međutim, naš sistem je najbolji. Na primer, "Piščalj" ima najoptimalniji odnos težine i efikasnosti na tržištu. Manje je težine nego konkurentni tipovi sistema, ali je domet dejstva isti, ako ne i veći. Domet je oko dva kilometra, dok je težina sistema svega oko četiri kilograma - precizirao je Burja.

Sa druge strane, kako je istakao, sistem „Kupol“ može funkcionisati i kao prenosni i kao stacionirani sistem. Takođe, utiče na kanale navigacije, upravljanja i predaje informacija bespilotnih letelica tako što izaziva pad dronova ili prinudno sletanje.

- Da bi se blokirali kanali za upravljanje i navigaciju drona dovoljno je usmeriti 'Piščalj' u pravcu vizuelno prepoznatljivog objekta, dok 'Kupol' formira oko štićenog objekta prostor u obliku kupole sa radijusom od oko dva kilometra, a ulazak bespilotne letelice u taj prostor dovodi do prinudnog sletanja ili pada usled blokiranja signala za upravljanje i navigaciju - objasnio je Burja.

- Predstavljeni sistemi se razlikuju po tehnici primene: 'Piščalj' radi ciljano i kratkovremeno pre postizanja rezultata, a 'Kupol' deluje neprekidno, osiguravajući zaštitu oko objekta od bespilotnih letelica - ističe Burja.

Kako je dodao, sistemi efikasno onesposobljavaju sve kanale upravljanja i navigacije bespilotnih letelica koji se danas koriste.

- Ono što izdvaja naše sisteme je to što su oni za razliku većine sličnih sistema već testirani u realnim uslovima - precizirao je predstavnik koncerna.

Međunarodni avio-kosmički salon MAKS-2021 održava se u podmoskovskom Žukovskom od 20. do 25. jula, a u njemu učestvuju delegacije više od 30 zemalja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)