HAITI IMA NOVOG PREMIJERA: Arijel Enri izabran dve nedelje nakon što je ubijen predsednik Zovenel Moiz

Tanjug

21. 07. 2021. u 07:37

VLADA Haitija je zvanično imenovala Ariela Enrija za premijera, skoro dve nedelje nakon što je ubijen predsednik Zovenel Moiz u političkoj zaveri koja, po svemu sudeći ima korene daleko izvan granica ove karipske države.

ХАИТИ ИМА НОВОГ ПРЕМИЈЕРА: Аријел Енри изабран две недеље након што је убијен председник Зовенел Моиз

Foto: Tanjug

Tokom ceremonije u glavnom gradu Port-O-Prensu Enri je juče preuzeo ulogu lidera ove najsiromašnije nacije zapadne hemisfere, a svoj inauguracioni govor započeo je minutom ćutanja u čast ubijenog predsednika.

Haiti se bori sa bezakonjem koje generišu nasilne bande, a Enri je izjavio da želi da stvori uslove da što veći broj ljudi glasa na izborima koji su zakazani za septembar.

- Vreme je za jedinstvo i stabilnost- poručio je Enri, a sada već bivši premijer Klod Džozef ocenio je da bi Enrijevo imenovanje trebalo da olakša izbore koji su poslednji put na Haitiju održani 2016. godine i upozorio je na težak zadatak koji mu predstoji.

- Nasledili ste situaciju koju karakterišu odsustvo predsednika koji bi vam služio kao štit, politička kriza bez presedana u istoriji naše zemlje, galopirajuća nesigurnost, teška i nesigurna ekonomska situacija- rekao je Džozef.

Enri i Džozef su naglasili da vlada treba da uspostavi red i sigurnost, kao i da radi na jačanju ekonomije uništene kriminalom i pandemijom korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)