GRENLAND DONOSI ODLUKE U INTERESU PRIRODE: Najveće ostrvo na svetu zabranjuje istraživanja nafte

Novosti online

20. 07. 2021. u 09:53

NAKON blokiranja eksploatacije uranijuma, nova vlada Grenlanda je najavila i zabranu istraživanja nafte na toj arktičkoj teritoriji.

ГРЕНЛАНД ДОНОСИ ОДЛУКЕ У ИНТЕРЕСУ ПРИРОДЕ: Највеће острво на свету забрањује истраживања нафте

Foto: Depositphotos

U odluci objavljenoj 15. jula navodi se da je "odlučeno da se suspenduje trenutna naftna strategija i da se obustave dalja istraživanja nafte na Grenlandu", prenosi RSE.

- Ovo je logičan korak, jer vlada ozbiljno shvata klimatsku krizu. Odluka je takođe donesena u interesu naše prirode, u interesu našeg ribarstva i u cilju koncentrisanja naše privrede na stvarne potencijale - rekla je članica vlade Naja Natanielsen, prenosi Capital.ba.

Istraživanje nafte je poslednjih godina na Grenlandu već bilo u zastoju, pa je ova odluka u velikoj meri simbolična.

Na izborima u aprilu na vlast je došla levičarska ekološka stranka. U skladu sa predizbornim obećanjima, vlada trenutno vodi konsultacije u cilju usvajanja zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije uranijuma na Grenlandu.

Grenland je danska samoupravna teritorija. Najveće je ostrvo na svetu i na njemu je najveći nacionalni park.

Oko 81 odsto površine Grenlanda je pokriveno ledom.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)