KIM DŽONG UN PAO U NESVEST? Stigle informacije o zdravlju lidera Severne Koreje

Tanjug

07. 07. 2021. u 11:21

GLAVNA obaveštajna agencija Južne Koreje saopštila je da severnokorejski lider Kim DŽong Un svoje dužnosti obavlja normalno, odbacujući glasine da je pao u nesvest zbog zdravstvenih problema.

КИМ ЏОНГ УН ПАО У НЕСВЕСТ? Стигле информације о здрављу лидера Северне Кореје

Foto AP

Ranije tokom dana širile su se glasine da je Kim nedavno ostao bez svesti nakon što je doživeo moždano krvarenje i da je u puču koji je predvodio njegov rođak Kim Piong-il smenjen sa vlasti.

- Možemo da potvrdimo da su špekulacije o Kimovom zdravlju neutemeljene - navela je u saopštenju južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba (NIS), prenosi Jonhap.

Prema južnokorejskim obaveštajcima, Kim je 29. juna tokom čitavog dana predsedavao sastankom Politbiroa i normalno obavljao sve državne poslove kao njen lider.

Zdravstveno stanje Kima, koji je poznat po lošim životnim navikama i prekomernoj težini, često privlači pažnju zbog toga što bi njegov iznendadan odlazak sa vlasti mogao da stvori haos u zemlji koja tajno razvija nuklerano oružje, što bi moglo da ima i mnogo šire posledice.

On sam je podstakao dodatne spekulacije o svom zdravstvenom stanju, nakon što su nedavno objavljene fotografije sugerisale da je smršao, a to je bilo njegovo prvo javno pojavljivanje Kim DŽon Una u poslednjih mesec dana.

Tronedeljno odsustvo prošlog proleća izazvalo je glasine da je severnokorejski vođa teško oboleo nakon operacije na srcu, a neki izveštaji su sugerisali da je čak preminuo, a poslednji put Kim je viđen na zasedanju Politbiroa biroa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje 29. juna kada je govorio o ozbiljnom incidentu u zdravstvenom sektoru , koje bi moglo da pokrene veliku bezbednosnu krizu u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)