BUDUćNOST TAJPEJA NIJE NEZAVISNOST: Peking protiv saradnje Tajvana i Amerike

I.S.

24. 06. 2021. u 13:39

PEKING je juče poručio Tajvanu da njegova budućnost nije u saradnji sa Amerikom, nego u ponovnom ujedinjenju sa Kinom. Nezavisnost Tajpeja znači rat, a "SAD treba u potpunosti da shvate da kineski razvoj i rast ne mogu zaustaviti nikakve sile", kažu u prestonici Kine.

БУДУћНОСТ ТАЈПЕЈА НИЈЕ НЕЗАВИСНОСТ: Пекинг против сарадње Тајвана и Америке

Foto AP

Kineski avioni, njih 28, među kojima su bili lovci i bombarderi, ušli su prošlog utorka u tajvansku zonu za identifikaciju PVO. Juče je portparol kineskog ministarstva odbrane Ren Guoćijang objasnio da su te vežbe bile neophodna akcija zbog bezbednosne situacije širom Tajvanskog moreuza i očuvanja nacionalnog suvereniteta.

On je naglasio da vlasti u Tajpeju treba da budu svesne da budućnost Tajvana leži u ponovnom nacionalnom ujedinjenju, a da je svaki pokušaj oslanjanja na SAD i zagovaranje nezavisnosti, osuđen na neuspeh.

Incident sa kineskim avionima se dogodio nedugo pošto su lideri Grupe sedam izdali zajedničko saopštenje u kome su kritikovali Kinu zbog niza pitanja i istakli značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, koje je Peking osudio kao "klevetu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a