ČUVENI JEVREJSKI ISTORIČAR POTVRDIO: U Srebrenici nije bilo genocida, broj žrtava 3.714

Tanjug

14. 06. 2021. u 23:34

IZRAELSKI istoričar i predsednik Nezavisne medunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, profesor Gideon Grajf, rekao je danas da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da broj bošnjačkih žrtava ne prelazi 3.714.

ЧУВЕНИ ЈЕВРЕЈСКИ ИСТОРИЧАР ПОТВРДИО: У Сребреници није било геноцида, број жртава 3.714

Novosti

Grajf je za RTRS naveo da je Komisija došla do dva glavna zaključka - jedan se tiče definicije genocida, a drugi broja žrtava.

Izveštaj Komisije pokazuje da nije bilo više od 3.714 žrtava.

- U našoj komisiji imali smo stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava i ustanovili su taj broj. Taj broj treba biti zapisan u istoriji, ni manje, ni više. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna, toga smo svesni, ali broj žrtava je takođe bitan. Dakle, dali smo okvir definicije, ne radi se o genocidu, i to ću ponoviti stotinu hiljada puta, nije počinjen genocid, a broj žrtava je oko 3.700 - kaže je Grajf .

Grajf je pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da je to termin koji je istoričar jevrejsko-poljskog porekla Rafael Lemkin uveo 1945. godine, a odnosi se ''na nameru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod''.

On je naglasio da Srbi nikada nisu imali takav plan, ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mestu.

Nasuprot tome, dodao je, kada pogledate Nezavisnu Državu Hrvatsku, postojao je plan da trećina Srba bude ubijena, trećina proterana, a trećina pokrštena, tj. da promeni veru.

- Da ukratko ponovim - genocid je zločin koji znači potpuno uništenje, brisanje sa lica zemlje određene grupe ljudi zbog drugačije veroispovesti, nacionalnosti, mentaliteta ili jednostavno zato što vam se ta grupa ne sviđa - naveo je Grajf.

Grajf je, pored ostalog, istakao da ga ljuti korišćenje termina "genocid" u kontekstu Srebrenice, kada se na primeru Jevreja i nacističke Nemačke najbolje zna šta je genocid i ko ga je počinio.

- Jevrejin sam i znam šta znači genocid. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći genocid u istoriji covečanstva. Meni niko ne treba da objašnjava šta je genocid. Navedeni dogadaji nisu genocid, ni na koji način. I mi smo to dokazali, dakle, ne, to nije naše mišljenje, mi smo to dokazali. Nije se radilo o genocidu, to se ne može nazvati 'genocid', ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz istorije. To je važno zato što u optužbe o počinjenom genocidu veoma ozbiljne, zato što odluka o činjenju genocida predstavlja težak zločin, a u ovom slučaju to delo ne postoji - dodaje izraelski istoričar.

On ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin, ali taj zločin se uopšte ne može nazvati genocidom, dodaje se u tekstu.

- Mislim da je to veoma važno. Ovde se ne radi samo o etiketu, o nazivu, ovde se radi o suštini onoga što se dešavalo - navodi Grajf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma