PIJANIMA ZABRANJENO DA ŠETAJU PSE: U Rusiji se sprema novi zakon o dobrobiti životinja

Novosti online

09. 06. 2021. u 17:32

VLADA Rusije je odobrila nacrt zakona kojim se menjaju pravila odgovornog postupanja prema životinjama.

ПИЈАНИМА ЗАБРАЊЕНО ДА ШЕТАЈУ ПСЕ: У Русији се спрема нови закон о добробити животиња

Foto N. Fifić

Plan je da se u okviru zakona uvedu nova pravila i da se zabrani šetnja pasa ljudima u pijanom stanju i deci mlađoj od 14 godina.

Predlog članova Saveta Federacije je i da se ograniči broj životinja u stanu, kao i dužina povoca za pse. Autori predloga Aleksej Majorov, Tatjana Gigelj i Viktor Novožilov smatraju da se promene mogu uspešno uvesti u sve regione zemlje bez finansijskih ulaganja.

U Vladi su ipak predložili da se razmotre varijante mogućih izvora finansiranja i smatraju da je potrebno precizirati zakon, jer nije jasno na koje se životinje misli u mogućim zabranama.

Prema informacijama ruskog lista „Izvestija“, u Državnoj dumi su podeljena mišljenja povodom ove inicijative. Tako šef kabineta za ekologiju i očuvanje životne sredine Vladimir Burmatov smatra da regioni imaju dovoljno ovlašćenja da regulišu situaciju sa šetnjom pasa i brigu o kućnim ljubimcima. „Liberalno demokratska partiji Rusije“ i „Pravedna Rusija“ su podržale predlog zakona.

I potpredsednik Moskovskog društva za zaštitu životinja Kiril Gorjačov veruje da su potrebna ograničenja za šetnju kućnih ljubimaca deci mlađoj od 14 godina i pijanim građanima. On smatra da bi zabrana trebalo da se odnosi samo na ljude u umerenom ili visokom stepenu pijanstva, kako se ne bi nepotrebno pooštravala ograničenja.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)