OSTAVKA ZBOG ZLOSTAVLJANJA: Mihenski kardinal papi ponudio ostavku

Tanjug

04. 06. 2021. u 16:02

NEMAČKI kardinal Rajnhard Marks ponudio je ostavku papi Franji na mesto nadbiskupa, uz obrazloženje da mora da podeli odgovornost za "katastrofu" seksualnog zlostavljanja počinjenog od strane sveštenika tokom proteklih decenija.

ОСТАВКА ЗБОГ ЗЛОСТАВЉАЊА: Михенски кардинал папи понудио оставку

Foto: Printskrin Youtube

Njegova ponuda, koju papa tek treba da prihvati, dolazi u trenutku sve glasnije osude među nemačkim vernicima povodom zlostavljanja.

- Moram da podelim odgovornost za katastrofu seksualnog zlostavljanja od strane zvaničnika crkve tokom proteklih decenija - napisao je nadbiskup minhenski Marks na veb stranici svoje nadbiskupije, izrazivši nadu da će njegov odlazak stvoriti prostor za novi početak.

Papa Franja je prošle nedelje poslao dvojicu biskupa u Nemačku sa zadatkom da istraže način na koji se Kelnska nadbiskupija "uhvatila u koštac" sa slučajevima zlostavljanja, podseća agencija Rojters.

Marks je rekao da mu je papa naložio da ostane na funkciji sve dok ne donese odluku o tome da li će prihvatiti njegovu ostavku.

U izveštaju objavljenom u martu pominje se 75 slučajeva u okviru kojih je osam visokih crkvenih zvaničnika zanemarilo svoje dužnosti vezano za izveštavanje ili sankcionisanje slučajeva navodnog zlostavljanja dece od strane sveštenstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)